Najbolja atletičarka BiH Vanja Spaić: U Kaliforniji imam odlične uslove za rad

Najbolja atletičarka BiH Vanja Spaić: U Kaliforniji imam odlične uslove za rad

Trebinjka Vanja Spaić najbolja je atletičarka Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, odluka je Skupštine Atletskog saveza ove zemlje.

Iako je Vanja već tri godine na drugom kontinentu, ljetne sezone provodi u Trebinju, kada i nastupa za Atletski klub "Leotar". Bolji uslovi za studiranje i treniranje bili su glavni razlozi da nakon srednje škole napusti BiH. I nije se pokajala. Sve o čemu je sanjala sačekalo je u kalifornijskom gradu Fresnou. Tu živi, studira Komunikacije i psihologiju na Univerzitetu Fresno Stejt (Fresno State), gdje trenira i nastupa za istoimeni klub.

Priznanja za najbolje

Nagradu za najuspješniji seniorski klub dobio je AK Borac iz Banje Luke u konkurenciji seniorki te AK Zenica u konkurenciji seniora.

Pored Vanje Spaić, koja je najbolja seniorka, najuspješniji senior je Mesud Pezer iz AK Zenica. Specijalnim priznanjem nagrađena je Alisa Bečić iz AK Sarajevo.

Najuspješniji juniori su Nediha Salkić i Maid Redžić iz AK Zenica, a mlađi juniori Sara Lučić iz AK Glasinac sa Sokoca te Nermin Štitkovac iz AK Sarajevo.

Specijalno priznanje za nastupe i uspjehe na međunarodnim takmičenjima u 2017. godini dobili su: Abedin Mujezinović, Nikolija Stanivuković, Nikola Petrović, Osman Junuzović, Hamza Alić, Dejan Mileusnić, Mladena Petrušić i Amel Tuka.

Tim ljudi sa kojima trenira je, kaže, odličan, baš kao što su odlični i uslovi za treniranje.

„Inače, odlučila sam se da odem iz Trebinja, jer sam dobila nekoliko ponuda za stipendije i ja sam izbrala ovu. Uslovi za treniranje su mnogo bolji nego što je to bilo u Trebinju. Imamo sve, od staze, rekvizita, rehabilitacije, sve je obezbijeđeno“, priča Vanja.

Vanja je prošle godine pet puta obarala rekorde BiH u disciplini bacanje koplja. U SAD-u je ispunila normu za Evropsko U23 prvenstvo sa rezultatom 51.55m, a osvojila je prvo mjesto na Evropskom Timskom Prvenstvu u Malti i tako je obezbijedila sve bodove za Nacionalni tim sa rezultatom 52.86m. Na Evropskom prvenstvu U23 u Poljskoj zauzela je 15. mjesto sa rezultatom 50.59m.

Vijest o tome da je najbolja atletičarka BiH obradovala ju je i dala joj dodatni motiv da radi.

„Jako mi je drago što su prepoznali moje rezultate iz 2017 godine i izabrali baš mene za najbolju atletičarku, to mi samo daje vjetar u leđa, da nastavim da radim i napredujem svaki dan kako bih drzavu i svoj tim predstavljala na najbolji način, ističe Vanja za „Direkt“.

Još uvijek nije odlučila da li će se nakon završenih studija vratiti u BiH, njena želja je, ipak, da ostale u Kaliforniji.

Novac najveći problem za funkcionisanje atletike u BiH

Atletski savez BiH je, zbog kašnjenja u isplati novca od Ministarstva civilnih poslova BiH, prošlu godinu knjigovodstveno okončao s minusom od oko 40 hiljada KM, ali novac je, konstatovano je više puta, i najveći problem za razvoj atletskog sporta u BiH, prenosi FENA.

Na čelu Saveza od juče je Banjalučanin Goran Bošnjak.

Close