Najbolja čistačica

Najbolja čistačica

Na vrelini i smeće, na koje inače ne biste obratili pažnju, počne da se oseća. Revnosni, kakvim ih je bog dao, naši vlastodršci su stoga baš tokom ovog meseca, koji je u narodu poznat i kao ludi, intenzivirali priču o velikom čišćenju.

Ilustracija

Mate Đaković, takoreći žurnalista, ugostio je, u prvi mah se učinilo, brata blizanca. Kasnije se ispostavilo da se radi o Dušanki Majkić. Skromna i prijatna žena se pohvalila uspešnom privrednom karijerom i činjenicom da je svega što se latila, radila najbolje. Kaže Dušanka, da se za zelenu metlu uhvatila, čistačica najbolja bi bila. Ali, avaj. Život je čudo na brdovitom Balkanu, pa rođene čistačice postaju narodne poslanice i vice versa. Iskreno navijamo da će se stvari vratiti u normalu i da će u doglednoj budućnosti i Dušanka metlu zadužiti.

Dodik je, pak, odlučio da raščisti sa izdajnicima pa nam je otkrio plan o desantu na jedan od pedeset šlepera, kamiona, furgona (nije bio siguran o vidu transporta) izbornog materijala. Kaže da nije znao da se to tako radi, da nešto može bez traktora, recimo. Ili helikoptera.

A kad predsednik verbalno krene sa čišćenjem, tu su aktivisti da rečeno u delo sprovedu. Iako bi se pre očekivalo od kakvog Sivonjića, prvi je rukave zasukao izvesni Zekić i pesnicama pokušao izbiti iz glave skaredne misli Stefanu Blagiću. Oni koji mozak isključe tokom leta ili po naredbi, tako plastično pokazuju čemu mogu da se nadaju svi koji se usude da koriste “male sive ćelije” dok je čistka u toku.

Za svoje čišćenje zamlje od svega pametnog, dobrog i normalnog (u vidu masovnog egzodusa građana ka zapadu), Vlada RS se samonagradila povećanjem plate za 450 KM. Iako radnici nisu dali značajniji doprinos u “teranju mladih preko grane” bolećiva Vlada je odlučila da i njih nagradi povećanjem od 50 KM i zapretila poslodavcima da će trpeti posledice ko ne posluša direktivu. Jer, kažu, oni su uvek na strani radnika. Pa jesu, zato sve što može i odlazi. Kad vam takvi kroje kapu i drže stranu, najmudrije je da spakujete kofere.

I rukovodstvo JP Šume je odlučilo da krene u čišćenje. Kako bi se rešili što više šuma, zaposliće nove radnike. Koincidencija sa predizbornim periodom je sasvim slučajna. I ostala javna preduzeća su već na tom putu. Da biste zemlju očistili od svega, od pameti do bogatstva, potrebno je da angažujete što više radne snage oslobođene mozga. U tom smislu se najbolje pokazali oni na partijskim spiskovima. Pogledajte samo Zekića.

I Elektroprivreda RS je odlučila da neke stvari izvede na čistac. U sedmici iza nas ubila je dve muve i to jednim udarcem. Formirala je preduzeće Buk Bijela u čiju fotelju je smestila nama dobro poznatu Branislavu Milekić. Baš smo se pitali gde li će se udenuti. Ako joj sudbina (hidroelektrani, ne Milekićki) bude slična preduzeću HE Dabar (koje je osnovano davne 2011. da bi tek pre mesec dana bio raspisan međunarodni tender za izgradnju) mnogo vode će Drinom proteći do prvih kilovata. Ali, šta su kilovati spram fotelje za zaslužne kadrove na zalasku karijere.

A u Rumuniji – spektakl. Tamo živi neki baš nezgodan svet. Zamislite, kažu da ne žele da im zemljom vladaju lopovi koji pune svoje džepove. Zato se na noge digla i njihova dijaspora. Za to vreme naša planduje na nekom seoskom zboru podno Manjače, Grmeča ili u Čevljanovićima. Težak je život u tuđini, prozbore između dva zalogaja pečenja koje zalivaju mlakim pivom dok pogledom “pasu” go-go igračice. Ko bi sad mislio na proteste. Uostalom, ovde se uvek teško živelo. Što bismo to menjali baš sad kad smo ugroženi sa svih strana?

Close