Najlošija poslovna godina za “Andrićgrad” od osnivanja

Najlošija poslovna godina za “Andrićgrad” od osnivanja

Uprava “Andrićgrada”, preduzeća koje upravlja istoimenim trurističkim kompleksom u Višegradu, pohvalila se u septembru prošle godine kako su nezaobilazna destinacija za turiste.

Foto: Andrićgrad

Piše: D. Tovilović/Capital

Međutim, povećan broj turista nije imao nikakav pozitivan efekat na finansije preduzeća. Naprotiv, napravljen je najlošiji poslovni rezultat od njegovog osnivanja.

Naime, “Andrićgrad”, čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica, u prošloj godini je prijavio gubitak od 216.460 marka i prihode od 704.469 KM, koji su na najnižem nivou od 2011. godine, pokazuju privredni registri.

Takođe, preduzeće se u 2021. godini suočavalo sa blokadama računa zbog kašnjenja u plaćanju obaveza.

Jedan od razloga za loše rezultate svako bi moglo biti to što Ministarstvo trgovine i turizma za razliku od prethodnih godina nije finansijski pomagalo ovaj projekat.

Podsjećamo, godinama ranije, vlast u Srpskoj je izdašno davalo novac iz budžeta Kusturici iz projekata za koje nije mogao ni konkurisati, odnosno nije ispunjavao uslove.

“Iz budžeta Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske u toku 2021. godine nije bilo finansijskih izdavanja za preduzeće Andrićgrad”, potvrdili su oni CAPITAL-u.

Za loš poslovni rezultat “Andrićgrada” oni krive pandemiju virusa korona.

Poslovanje privrednih subjekata iz oblasti turizma je u protekle dvije godine značajno pogođeno posljedicama pandemije virusa korona, te su iste vidljive i na poslovnim rezultatima preduzeća Andrićgrad”, smatraju oni.

Dodaju kako će Vlada kao većinski vlasnik preduzeća razmotriti mogućnosti unapređenja poslovanja ali i ponude samog kompleksa.

Inače, kako je to CAPITAL otkrio u martu prošle godine, poslovanje “Andrićgrada” je trebao da preuzme Olimpijski centar “Jahorina” i to koristi kao dio svoje proširene turističke ponude.

Međutim, prema posljednjim informacijama i taj proces se zbog neriješenih poslovnih odnosa u okviru društva, zakomplikovao.

Inače, kada je riječ o projektu „Andrićgrad“ u njega je do sada, prema dostupnim informacijama, uloženo 23,7 miliona maraka, od čega je Vlada Srpske izdvojila 15 miliona KM, Kusturica pet, a ostatak opština Višegrad.

„Andrićgrad“ je osnovan 2011. godine potpisivanje ugovora između Vlade Republike Srpske, opštine Višegrad i njegovog preduzeća „Lotika“. Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je Vlada uplatila 2.450 KM, opština Višegrad 2.450 KM i „Lotika“ 5.100 KM, čime je postala većinski vlasnik.

Kasnije su se ove tri strane „raskusurale“ i vlasništvo podijelile na osnovu ulaganja u kompleks.

Iako je Kusturica bio miljenik Vlade Republike Srpske i od iste dobijao novčanu pomoć mimo svih pravila i procedura, jer je kako se ispostavilo bio redovan dužnik za poreze, nije pokazao neke posebne menadžerske sposobnosti.

Close