Najpovjerljiviji Dodikov čovjek preuzeo „Gas-Res“ i ruske projekte u RS

Najpovjerljiviji Dodikov čovjek preuzeo „Gas-Res“ i ruske projekte u RS

Slavko Mitrović, savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, imenovan je za vršioca dužnosti direktora preduzeća „Gas-Res“, koje u vlasništvu Republike Srpske. On je na čelu firme zadužene za državne projekte sa gasom, uglavnom ruskim, poput izgradnje 70 miliona evra vrijedne fabrike u Zvorniku, zamijenio Slobodana Puhalca koji je penzionisan, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba. 

Piše: Žana Gauk/Capital.ba

Mitrović očito ima puno povjerenje osnivača, odnosno Vlade Republike Srpske, pa mu kao direktoru „Gas-Res“, prema poslovnoj dokumentaciji, nisu ograničena ovlašćenja.

Kako su mediji ranije pisali, Mitrović je dugogodišnji Dodikov čovjek od najvećeg povjerenja i jedan od osnivača Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Nekoliko puta mu je ponuđena i funkcija premijera RS, ali je on odbijao. Tokom proteklih godina nije iz sjene uticao samo na politička pitanja, već je bio dio i privatizacionih projekata poput naftne industrije RS.

Na čelo „Gas-Resa“ dolazi u trenutku kada počinje realizacija najvećih ruskih projekata u Republici Srpskoj, odnosno samo pola godine nakon što je Puhalac potpisao ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća sa predsjednikom Upravnog odbora ruskog preduzeća “Gasprom SPG Tehnolodži” Aleksejem Konstantinovičem Kahidzeom.

Slavko Mitrović

U tom zajedničkom preduzeću manji dio vlasništva imaće “Gas-Res”, a sve se, kako je navedeno na tom sastanku kojem je prisustvovao i Dodik, odvija u okviru “Gaspromove” kompanije koja obezbjeđuje finansijskog partnera i tehnologiju.

Predsjednik RS tada je pojasnio da će se fabrika graditi u Zvorniku, jer je tamo gasovod i da će gas koji dolazi iz Rusije biti korišćen kao osnovna sirovina za tu fabriku. Ukupna ulaganja iznosiće 70 miliona evra, a, prema obećanjima, posao će dobiti desetine radnika.

Drugo popunjavanje vrha uprave “Gas-Resa” sa ljudima od velikog povjerenje došlo je prije par mjeseci, kada je u ovo preduzeće zaposlen suprug premijerke Republike Srpske Aleksandar Cvijanović, kojeg su neki već vidjeli kao direktora, ali ipak je odlučeno da to mjesto pripadne Mitroviću.

Aleksandar Cvijanović u “Gas-Res” dolazi iz privatnog „Instituta za građevinarstvo“ u vlasništvu kontroverznog biznismena Slobodana Stankovića. Cvijanović je prethodno bio direktor Zavoda za izgradnju Banjaluka (ZIBL). Ostaće upamćen da je podnio tužbu tešku 12.000 KM protiv ovog preduzeća koje je ostavio u milionskim obavezama i gubicima.

Cvijanović, koji je suprug predsednice Vlade RS, tužio je ZIBL zbog neisplaćenih plata, naknada za topli obrok i prevoz, pisao je tada CAPITAL.ba.

Pored „uspješnog“ vođenja državnih firmi, Cvijanović je angažovan i u privatnom biznisu.

Sa sinom Stefanom otvorio je firmu „Prim“, koja se bavi trgovinom na veliko hemijskim proizvodima. Iako se navodi da je pretežna djelatnost trgovina na veliko hemijskim proizvodima, „Prim“ se orijentisao i na enterijer. U vlasništvu porodice Cvijanović je i firma „PILON“.

Profit "Gas-Resa" prepolovljen

Preduzeće „Gas Res“ prošlu godinu završilo je sa plusom na računu teškim oko 1,3 miliona KM. Međutim, ta dobit je, u odnosu na 2016. godinu kada je iznosila 3,1 miliona KM, pala za 58 odsto.

Iako su prihodi preduzeća povećani sa 20,9 miliona na 28,7 miliona KM, rashodi su sa 17,4 miliona povećani na čak 27,2 miliona KM. Puhalac je firmu ostavio sa kratkoročnim zaduženjima od blizu četiri miliona KM.

Close