Nakon sednice SO Gacko: Vlast i dalje drži uzde

Nakon sednice SO Gacko: Vlast i dalje drži uzde

Iako se situacija u opštini Gacko usložnjava jer na naplatu dolaze višegodišnji nerad, inertnost, odsustvo razvojnih ideja i previše zaposlenih nauštrb investicija, danas se moglo videti da aktuelna vlast još konce drži u rukama.

odbornici-so-gacko

Odbornici SO Gacko

Baš kada se činilo da se sistem raspada, načelnik Milan Radmilović je uspeo da obezbedi skupštinsku većinu, umiri radnike "Vodovoda" i kupi vreme, barem do kraja godine.

Prevaziđene nesuglasice

Odnos snaga uspostavljen nakon izbora 2016. u gatačkom parlamentu je 10:9. Opozicija za četiri godine, uprkos nastojanjima (čak i lukrativnim ponudama) nije uspela da pridobije jednog odbornika i odnese prevagu. Ali je zato pozicija svojim ponašanjem uspela da iznervira koalicionog partnera i većinu dovede u pitanje.

Naime, Kosta Milićević, potpredsednik SO Gacko i odbornik Radikalne stranke je na prošloj sednici najavio da će raskinuti koalicioni sporazum i uskratititi podršku zbog ignorisantskog stava koalicionih partnera. Radikali su zamerili da su u tom odnosu zapostavljeni, da se najvažnije odluke donose bez njihovog znanja, a da se na kadrove te stranke ne misli prilikom zapošljavanja u lokalna javna preduzeća.

Međutim, uoči današnje sednice su nesuglasice prevaziđene, neki od predloga radikala uslišeni, a glas obezbeđen.

Lokalnim vlastima je podrška danas bila veoma bitna jer su na dnevnom redu bili najvažniji finansijski dokumenti- Rebalans za ovu i Nacrt budžeta za narednu godinu.

Naknadno je uvrštena i tačka o stanju u preduzeću "Vodovod" čiji su radnici, zbog alarmantnog stanja, već dve nedelje u štrajku. Pošto su bili nezadovoljni reakcijom osnivača SO Gacko, planirali su da odbornike dočekaju ispred skupštinske sale. Od toga su odustali kada im je jutros javljeno da na sednicu pošalju tročlanu delegaciju i da će se naći na dnevnom redu.

Imidž kvare mediji i radnici

Diskusija tokom koje su radnici ponovili činjenice o preduzeću u kolapsu i svom teškom materijalnom položaju, završila se usvajanjem nekoliko mera koje bi, uverena je lokalna vlast, trebale dovesti do postepenog oporavka. Tu se pre svega misli na isplatu otpremnina za 8 radnika i formiranje komisije koja bi u najkraćem roku imenovala Nadzorni odbor, a potom i direktora preduzeća.

Načelnik opštine Gacko Milan Radmilović je optužio radnike i medije da su narušili imidž opštine zbog čega ni jedan ozbiljan čovek neće da se prihvati direktorske pozicije .

"Potpuno sam razočaran nivoom diskusije. Najozbiljniji problem ovde je naplata. Igrate se sa sudbinom preduzeća. Prvo rešiti naplatu, a potom krađe vode. Ko vam obećava da će SO Gacko povečavati grant, dovodi vas u zabludu, jer to ne smemo. Trebamo svi da zasučemo rukave. Grdnu grešku smo napravili sa grantom", rekao je načelnik opštine i priznao da je voda u Gacku preskupa.

"Spadamo među tri opštine u RS sa najvećom cenom vode i možda sam pogrešio pre tri godine kada sam odobrio poskupljenje", rekao je on.

Na sednici je usvojen Nacrt budžeta opštine za 2020. u iznosu od skoro 12 miliona maraka. Predviđa se da će ukupni prihodi u sledećoj godini iznositi 10,5 miliona. Od toga na poreske otpada 4,7 miliona, dok bi koncesiona naknada trebala da bude nešto veća od 4,8 miliona.

I dok predlagač tvrdi da je budžet uravnotežen i sastavljen pod devizom "pružanja prema dužini gubera", dotle opozicija smatra da je potrišački, bez razvojne inicijative, čime se nastavlja trend tihog gašenja opštine.

Close