Napadače na redakciju portala Hercegovina.info sankcionisati po hitnom postupku

Napadače na redakciju portala Hercegovina.info sankcionisati po hitnom postupku

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, osuđuje napad na redakciju portala Hercegovina.info, te zahtijeva od MUP-a, Tužilaštva i Suda Hercegovačko-neretvanske županije, da hitno istraže i sankcionišu slučajeve zastrašivanja vlasnika ovog portala, ali i cijele redakcije.

Privatni automobil vlasnika portala Hercegovina.info Marija Ćosića noćas je po treći put bio na meti „nepoznatih osoba“, te ovaj vandalski čin rezanja guma nožem predstavlja očigledan pokušaj zastrašivanja i ućutkivanja redakcije portala.

Podsjećamo javnost, ali i nadležene policijske i pravosudne organe Hercegovačko-neretvanske županije da je ovo jedan u nizu napada, pritisaka, ali i otvorenih prijetnji prema redakciji portala Hercegovina.info u poslednjih nekoliko mjeseci, na koje još uvijek nema adekvatne reakcije, niti procesuiranja napadača.

Jasno je da atmosfera nekažnjivosti napada na novinare, nedovoljna efikasnost i posvećenost pravosuđa u procesuiranju prijetnji i napada na novinare, te neadekvatne kazne za počinioce ohrabruju napadače na novinare i šalju poruku javnosti da je to prihvatljiv način ponašanja. Pozivamo istražne organe, tužilaštva i sudove u BIH da prihvate dio odgovornosti za stvorenu atmosferu i percepciju da je dozvoljeno udariti, vrijeđati i prijetiti novinarima, te da ovakve postupke sankcionišu po hitnom postupku.

Sve češći agresivniji i direktniji napadi i pritisci na novinare/ke u BiH, posebno na one koji se bave istraživačkim novinarstvom, predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi mediji, sa nesagledivim posljedicama po sigurnost medijskih djelatnika, kao i potkopavanjem temeljenih vrijednosti demokratije.

Udruženje Umbrella sa svojim članicama daje punu podršku redakciji portala Hercegovina.info u borbi za nezavisno istraživačko novinarstvo, te poziva nadležne institucije HNK-a da zaštite novinare i procesuiraju napadače!

Inforadar.ba

Interview.ba

Impulsportal.net

Spin-portal.info

eTrafika.net

Gerila.info

Direkt-portal.com

Capital.ba

Hercegovina.info

Infoveza.com

Tačno.net

Fokus.ba

Žurnal

Close