Naša posla: Dok se nadležnosti prepliću, fekalije plivaju

Naša posla: Dok se nadležnosti prepliću, fekalije plivaju

Već smo navikli da tokom intenzivnih pljuskova nastaju pravi potopi na ulicama. Slični prizori se mogu videti od Beograda do Trebinja. Na mikro primeru iz Gacka možemo videti i uzroke. Za sve je izgleda krivo preplitanje nadležnosti.

U samom centru Gacka je reprezentativna građevina parohijskog doma u kojem je osim stambenog i poslovni deo, a dom je to i Muzičke škole „Sv. Roman Melod“. Međutim, pri svakom intenzivnijem pljusku šahtovi „prorade“, a fekalna kanalizacija se izlije na ulicu. Stanar zgrade i mesni paroh Veljko Kovač je odlučio da svoje nezadovoljstvo pokaže tako što će odbiti da plati usluge odlaganja i prerade otpadnih voda pošto mu one nisu pružene.

U Vodovodu tvrde da je to mešanje kanalizacije, ali to ne treba da interesuje nekoga ko plaća račun. Tačnije, nekoga ko je do sada plaćao, jer je uvreda za inteligenciju da se plaća usluga koju niste dobili. To je elementarna stvar. Osim toga, elementarno bi bilo i da se, kada reše problem, izvine za komplikaciju koju su prouzrokovali“, kaže Kovač i dodaje da je problem opasnost i za javno zdravlje.

"U parohijskom domu istureno odeljenje muzičke škole, svi prolaze delom gde se na ulicu izliva kanalizacija čime je ugroženo zdravlje dece. Ostavio sam pritužbu republičkoj sanitarnoj inspekciji pošto sam ovde iscrpeo sve mogućnosti, počev od vodovoda, pa do policije jer je ugroženo zdravlje, ali i saobraćaj".

U tehničkoj službi „Vodovoda“ objašnjavaju da problem nastaje zato što sistem nije separatni, nego se mešaju oborinska i fekalna kanalizacija. Oborinskom gazduje „Komus“, a fekalnom „Vodovod“. Uz to, Vodovod, za razliku od Komusa nema namensko vozilo za ispiranje, pa im i to komplikuje intervencije.

Dodaju da su na pomenutoj lokaciji intervenisali 4-5 puta, ali i da će se nemile scene ponavljati jer su kanali puni nanosa od oborinskih voda, pa će svaka obilnija kiša uzrokovati začepljenje cevi i izlivanje kroz rešetke ili na šahtove.

Dragana Rudan, direktorica „Komusa“ kaže da je održavanje kanalizacije u nadležnosti Vodovoda i da oni tu uslugu naplaćuju od građana. Komus ima obavezu da čisti propuste što redovno čine.

Problem je tamo gde oborinska kanalizacija nije rešena. Ne raspolažemo namenskim vozilom već običnu cisternu kojom peremo ulice i spremni smo uvek da je ustupimo Vodovodu. Doduše, danas je zbog kvara van sistema, ali se popravlja. Već smo se dogovorili da im je sutra ustupimo za intervencije", pojašnjava ona.

Kao po onoj narodnoj poslovici da kod mlinara nikad brašna nema, tako sa oborinskim vodama imaju problem i ispred „Komusa“. Tamo se stvori jezero pri svakoj jačoj kiši. Direktorica Rudan objašnjava da je to u nadležnosti Puteva RS jer se radi o magistralnom putu.

Uprkos preplitanju nadležnosti, Veljko Kovač očekuje da će problem biti rešen.

Ja se nadam. Pomalo sam pesimista, a pesimista je optimista sa iskustvom“.

Close