Ne "niče" novi spomenik u Bileći - drveće posječeno zbog oboljenja

Ne “niče” novi spomenik u Bileći – drveće posječeno zbog oboljenja

Sječa stabala na zelenoj površini u blizini Osnovne škole „Petar Drugi Petrović Njegoš“, u centru Bileće, izazvala je nezadovoljstvo građana te spekulacije da je po srijedi „čišćenje terena“ za izgradnju još jednog spomenika u ovoj opštini. Iz Opštinske uprave za „Direkt“ demantuju ove navode. Stabla su, kažu, posječena zbog oboljenja, a izgradnja novog spomenika nije planirana.

Stabla posječena zbog oboljenja (FOTO: Direkt)

„Drvo je oboljelo i moralo je biti posječeno kako se bolest ne bi proširila na susjedna stabla. Dakle, nema veze sa izgradnjom bilo kakvog spomenika. Udruženje Solunaca i njihovih potomaka iz Bileće od lokalne Skupštine dobilo je saglasnost za izradu projekta i lokacijskih uslova za izgradnju spomenika još 2018. godine, ali nakon toga ništa nije urađeno, niti smo mi u budžetu planirali sredstva za njegovu izgradnju“, kaže za naš portal Miloš Bošnjak, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Opštini Bileća.

Bošnjak objašnjava da slijedi sječa i drugih oboljelih stabala u gradu, jer Opština trenutno radi na dva elaborata gradskog zelenila zajedno sa Šumarskim fakultetom u Banjaluci.

„U pitanju su elaborati za Park narodnih heroja i Ravnogorski park, pod mentorstvom profesora Jugoslava Brujića. U saradnji s njim, tretirana će biti i ulica Kralja Aleksandra, kao i Peka Pavlovića. Sa strukom se konsultujemo i po pitanju fitopatologije, dalje zaštite i intervencije na stablima, tj. dendrofondu“, navodi Bošnjak.

Prema njegovim riječima, pod elaboratom se podrazumijeva da će svako drvo u oba parka biti zabilježeno, određeno o kojoj vrsti se radi, starosti, eventualnim oboljenjima i oštećenjima, kao i daljoj intervenciji, odnosno zaštiti i prevenciji od bolesti.

„Vidjećemo da li će se trebati uklanjati neke suve grane te da li će  se trebati tretirati nekim lijekovima. Na površinama koje su devastirane, na kojima su stabla oštećena, koje je iskrčio vjetar, koja su pošegana i slično, odlučićemo koju nova vrsta da posadimo. Imamo ovdje primjer par promašenih vrsta, koje su počele da se suše, jer ne odgovaraju našem klimatskom podneblju, kao što je nekoliko breza koje imamo u Ravnogorskom parku. One zahtjevaju drugačiju podlogu i zemljište, pa je došlo do njihovog sušenja“, zaključio je Bošnjak za „Direkt“.

Close