Nedeljku Dukiću četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara

Nedeljku Dukiću četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara

Nedeljko Dukić osuđen je za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića na četiri godine zatvora. Presudu je danas donio banjalučki Okružni sud, prenosi Gerila. 

Nedeljko Dukić u sudnici

Nedeljko Dukić u sudnici

Dukić je juče na sudu priznao krivicu, izrazio kajanje i Kovačeviću uputio izvinjenje. Okružni sud mu je izrekao istu kaznu koliku je u julu 2019. godine dobio Marko Čolić. Čolić je nakon žalbi i tužilaštva i odbrane na Vrhovnom sudu dobio još jednu godinu pa je pravosnažno osuđen na pet godina.

Sud je Dukiću kao olakšavajuću okolnost uzeo priznanje ali mu je kao otežavajuće okolnosti uzeo bježanje od pravde gotovo godinu dana.

Okružni sud je ostavio mogućnost za žalbu i odbrani i tužilaštvu.

Prema optužnici Dukić je zajedno sa, ranije osuđenim, Markom Čolićem u avgustu 2018. godine, Kovačevića u večernjim satima sačekao ispred zgrade u kojoj živi a tada su ga njih dvojica napala i izudarala po glavi i tijelu metalnim šipkama što je tužilaštvo okarakterisalo kao pokušaj ubistva. I dalje se ne zna ko su nalogodavci napada na Vladimir Kovačevića. Prema dostupnim informacijama tužilaštvo se za sada nije bavilo nalogodavcima.

Podsjećamo da je nakon napada na Kovačevića ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, rekao kako iza napada ne stoji politička pozadina kao i da niko od predstavnika vlasti nije umješan u napad. Lukač tada nije obrazložio svoja saznanja.

“Kada gledamo samo njih kao ljude koji nisu sa Kovačevićem imali nekog dodira u svom prethodnom radu i životu ne vidimo ni mi zašto su to uradili ako ih nije neko drugi motivisao. Ali da bi bilo koga optužili za bilo kakvo krivično djelo podstrekavanja na krivično djelo moramo jednostavno da to dokažemo. Nemamo pravo kao policija da na bilo koga bacamo sumnju i bilo šta radimo po pitanju optuživanja drugih ljudi dok nemamo dovoljno dokaza za nešto tako”, rekao je Dragan Lukač u julu 2019. godine.

Close