Nema zastoja u investicijama ERS

Nema zastoja u investicijama ERS

„Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) neće zaustavljati investicije zbog pandemije virusa korona i uprava tog preduzeća naredila je zaposlenima da u aprilu i maju intenzivno rade na pripremi novih investicija, potvrđeno je portalu CAPITAL.

he dabar

„Za period april i maj tekuće godine raditi intenzivne aktivnosti na pripremi novih investicija, a koje se ogledaju u izradi eleborata, projektne dokumentacije, pribavljanje saglasnosti od strane nadležnih ogana, kao i saglasnosti od strane Matičnog preduzeća, izradi studije izvodljivodsti i pripremi tenderske dokumentacije“, jedan je od zaključaka koje je Uprava ERS donijela i proslijedila zavisnim preduzećima.

To znači da se projekti u elektro-energetskom sektoru nastavljaju, a naloženo je i da se akcenat stavi na angažovanje resursa iz domaće privrede te da se obaveze po predmetnim ugovorima izmiruju u kratkim rokovima.

Prema Planu nabavki ERS za 2020. godinu, ove godine treba da bude raspisan tender za izgradnju vjetroparka “Hrgud” na istoimenoj lokaciji u opštini Berkovići. Projekat vrijedan 126,12 miliona maraka u ERS-u planiraju da finansiraju vlastitim sredstvima, kreditom i donacijama a pokretač će biti Direkcija za investicije ERS-a.

Na kraju ove godine trebao bi biti raspisan javni poziv za izgradnju solarne elektrane koja će biti pozicionirana 12 kilometara jugoistočno od Trebinja. Za ovaj projekat, ERS planira da 136 miliona maraka, koliko je procijenjena vrijednost projekta obezbjedi iz vlastitih sredstava i kredita.

U planu je nabavka opreme za pripremu i oplemenjavanje uglja vrijedne 32 miliona maraka, a najavljena su i investiciona ulaganja od nepunih devet miliona maraka u HES Gornja Drina.

Ministar finansija RS Zora Vidović rekla je nedavno da će biti smanjeni troškovi, prolongiranjem određenih investicije i odustajanjem od planiranih nabavke automobila za pojedina ministarstva, helikoptera i slično.

“Sve što nije neophodno ćemo smanjiti da bismo uravnotežili budžet. Ne možemo odustati od investicija u putnu infrastrukturu i energetiku“, rekla je Vudovićeva.

CAPITAL je objavio da je uprava ERS odlučila da se dobrovoljni odlazak radnika uz isplatu stimulativnih otpremnina zamrzava do daljnjeg.

U međuvremenu, Sindikat radnika ERS optužio je upravu kako krizu prouzrokovanu virusom korona pokušava iskoristiti i umanjiti radnička prava zagarantovana Kolektivnim ugovorom, te na mala vrata smanjiti plate.

Close