Nepoznata firma traži od Srpske koncesiju vrijednu 150 miliona KM

Nepoznata firma traži od Srpske koncesiju vrijednu 150 miliona KM

Deset mjeseci nakon što je preduzeću “Eol Prvi” oduzeta koncesija za gradnju vjetroparka “Trusina” u Nevesinju, Vlada Republike Srpske je ponovo pokrenula postupak dodjele koncesije kojom pokušava oživjeti ovaj projekat, saznaje portal CAPITAL.

Izvor: Capital

Podsjećamo, Vlada je firmi “Eol prvi” u oktobru 2012. godine dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalisane snage od 51 megavat.

Međutim kako izgradnja objekta vrijednog 150 miliona maraka nije počela ni nekoliko godina nakon dodjele ugovora, koncesija je raskinuta o čemu je portal CAPITAL pisao.

Ovaj put postupak za dodjelu koncesije pokrenut je na inicijativu privrednog društva “SDL Energy Company” iz Istočnog Sarajeva.

Goran Ristić, direktor preduzeća nije želio da razgovara o planovima ovog preduzeća u vezi izgradnje vjetroparka.

Ristić je na lokalnim izborima 2016. godine bio kandidat za odbornika Socijalističke partije u skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo.

U registrima privrednih subjekata se navodi kako su društvo u februaru prošle godine osnovali Rafael Emanuel Davidovski, Svetislav Rajčević i Zeman Lukas te da je osnovna djelatnost proizvodnja električne energije.

Na svojoj internet stranici navode kako sa svojim partnerima već više od 15 godina pružaju tehničke usluge sektoru energije vjetra.

Više od hiljadu turbina na vjetar postavljenih i puštenih u pogon širom Evrope svjedoče o našem širokom iskustvu na obali i van obale”, navode oni.

Međutim osim ilustrativnih fotografija na sajtu nismo uspjeli pronaći konkretan dokaz o njihovim referencama za ovaj posao.

U odluci Vlade RS o ponovnom postupku dodjele koncesije se navodi kako je izgradnja vjetroparka planirana na planinskom grebenu Trusina, na nadmorskoj visini između 934 i 1180 metara.

Procjenjena instalisana snaga je 50 megavata a godišnja proizvodnja 160 gigavat časova.

Ovlašćuje se Ministarstvo energetike i rudarstva da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji sa Komisijom za koncesije sprovede postupak dodjele koncesije u skladu sa Zakonom o koncesijama i drugim materijalnim propisima koji se odnose na predmet koncesije”, navodi se u odluci Vlade RS.

Podsjećamo, dok se Vlada priprema da ponovo dodijeli koncesiju, preduzeća “Omega Plus” iz Beograda i “Kermas Energija” iz Zagreba, čije je zajedničko preduzeće “Eol Prvi” koncesiju dobilo još 2012. godine su ušla u spor vrijedan skoro 38 miliona evra.

Close