Nešić nezakonito troši 26 miliona: Kralj asfalta se ruga pravosuđu

Nešić nezakonito troši 26 miliona: Kralj asfalta se ruga pravosuđu

Dok čeka kredit Svjetske banke od 100 miliona eura za održavanje nepoznatih puteva kroz Republiku Srpsku, Nenad Nešić, vršilac dužnosti direktora “Puteva RS” vrijeme krati igrajući se sa Sudom Bosne i Hercegovine i Kancelarijom za žalbe i pjevajući na porodičnim slavljima na kojima se šuta novac skupljen na gomilu.

Nenad Nešić

Piše: Žana Gauk/Žurnal

Baš sve mu ide po planu. Još je u milosti vladajućih, “za dobrobit naroda” počeo je da zida zgrade u Istočnom Sarajevu koje se, po potrebi, naknadno upisuju u regulacioni plan, plaćeni prijatelji ga hvale po društvenim mrežama, dobija plakete i zahvalnice kao zaslužan što je neka od najjadnijih opština u 21. vijeku dobila kilometar puta, u djela sprovodi milionske ugovore sklopljene mimo zakona…

U stanju je tako i da duže od godinu dana dijeli novac građana, ignorišući bh. pravosuđe i odluku Kancelarije za razmatranje žalbi BiH prema kojoj je morao da raskine preskup kriminalni ugovor sa tajkunom Draganom Čorokalom. Njegovim firmama “Kozaraputevi” i “Prijedorputevi” Nešić je, mimo svih tenderskih pravila, 8. maja 2018. dodijelio četvorogodišnji ugovor za održavanje puteva u prijedorskoj oblasti vrijedan 26 miliona maraka.

Zbog bahatosti prvog putara u RS Goranu Marjanoviću, vlasniku firme “Niskogradnja Marjanović” koja je posao bila spremna da uradi za 12 miliona maraka nižu cijenu, nije preostalo ništa drugo nego da se na Nešića uporno žali, a Sud i KRŽ samo nižu presude i odluke kojima prijete Nešiću. “Kralj asfalta” ne bi bio “kralj” da sve te tričave dokumente ne ignoriše!

Marjanović je tako ponovo 15. jula upozorio KRŽ da prvi putar u RS nije raskinuo sporni ugovor, ali i da je izveo dosad neviđenu pravnu akrobaciju i donio odluku o neprovođenju postupka javne nabavke.

“’Putevi RS’, i nakon presude Suda i odluke KRŽ, ne poništavaju ugovor. Sve ovo predstavlja izrugivanje zakonima i nadležnim organima. Svima je jasno da je ‘Putevima’ cilj da zaključe okvirni sporazum isključivo sa ‘Kozaraputevima’ i ‘Prijedorputevima’. Ukoliko to nije moguće, postupci će se poništavati, ponavljati, prolongirati, donositi sporne odluke, plaćati prekršajne kazne… Svjesni smo da nikada neće donijeli odluku o izboru ‘Niskogradnje Marjanović’ kao najpovoljnijeg ponuđača, iako smo dostavili najbolju kvalifikacionu ponudu”, navode u ovoj firmi, koja je ovim izgubila oko 2,5 miliona KM dobiti.

Iako je KRŽ u početku “igrala za Nešića” te “previdjela” da je Marjanović dostavio značajno jeftiniju ponudu, predsjedavajuća Željka Klobučar, sada pritisnuta presudom Suda BiH koji je utvrdio da je tender sproveden potpuno mimo zakona, 18. septembra po drugi put naređuje Nešiću da se Čorokalu zahvali na saradnji i s njim prekine poslovni kontakt u vezi sa milionskim tenderom.

“’Putevi RS’ ne samo da ne poštuju odredbe zakona i pratećih podzakonskih akata, već ne poštuju ni dobru praksu javne nabavke. Nepostupanje prema nalozima KRŽ nije ni opravdano ni uvjerljivo, jer razlozi koje navode ‘Putevi’ nisu van njihove kontrole. Oni svjesno odugovlače postupak”, navodi se, između ostalog, u novoj odluci koju potpisuje Klobučar.

Upozorila je Nešića da nema pravo da tumači zakone i da neutemeljeno obrazlaže svoje razloge za validnost ugovora kako to njemu odgovara te da je dužan da postupa po odluci KRŽ.

Novo pismo Nešića KRŽ-u očekuje se ovih dana.

Kralj asfalta dijeli milione

Očito, ova situacija ga izuzetno zabavlja. Iako je Sud BiH još 16. jula 2018. godine naredio KRŽ-u da predmet vrati na ponovno postupanje, pola godine kasnije, 17. januara 2019. “kralj asfalta” objavljuje da je u tri tranše Čorokalu već isplatio 7.638.903 KM sa uračunatim PDV-om.

Četiri dana nakon toga KRŽ je naredila poništavanje ugovora, a Nešić se požalio Sudu BiH tražeći odgodu izvršenja. Zavapio je pred sudijama kako će poništavanje ugovora nanijeti nemjerljivu štetu “Putevima RS”.

Sudija Ljiljana Lalović nije pala na njegove suze i ad hoc poštenje pa je već 28. februara potpisala odbijenicu njegove tužbe protiv KRŽ. Održala je i lekciju pravniku i bivšem policajcu Nešiću navodeći u obrazloženju da sve izrečeno mora da potkrijepi dokumentacijom, koju on, očito, nije imao. Ipak, sve je bilo uzalud, jer je državni službenik Nešić nedodirljiv.

Nesprovođenje istrage i potkovani tegeltija kao arbitar

Ranije podnesena krivična prijava u slučaju Marjanović protiv “Puteva RS”, dopunjavana čak sedam puta, pala je pred banjalučkim Okružnim javnim tužilaštvom, jer tužioci, I pored svih dokaza, odluka KRŽ I presuda Suda BiH, nisu našli osnov sumnje da je Nešić upetljan u kriminal. Donesena je naredba o nesprovođenju istrage.

Kako i ne bi, kada je održavanje puteva u prijedorskoj oblasti već ustaljen posao. I od 2012. do 2016. godine za to su bile zadužene Čorokalove firme, a tadašnji Nešićev kriminal težak 6,7 miliona maraka “pokrio” tročlani arbitražni sud.

U toj sudskoj komisiji nije sjedio bilo ko, pažljivo je probrana - nekadašnji član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine Slobodan Stanišić, nakon potkivanja aktuelni predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija i predsjednik Advokatske komore RS Branislav A. Rakić.

Prema presudi koja je u posjedu Žurnala, arbitrima je zauzvrat isplaćeno po 30.000 KM.

Close