Neurohirurg koji je progovorio o korupciji skalpel zamijenio mjesnom ambulantom

Neurohirurg koji je progovorio o korupciji skalpel zamijenio mjesnom ambulantom

Jedan od najvećih stručnjaka za neurohirurgiju dr Dinko Štimac, koji je nedavno progovorio o korupciji u zdravstvu, dao je otkaz u Kliničko-bolničkom centru u Rijeci, nakon što je prošle godine smijenjen s mjesta šefa neurokirurgije u KBC Rijeka.

Kako javlja Glas Istre u kojem je prije nekoliko dana izašla i opširna ispovijest dr Štimca, umjesto da operiše najteže pacijente, Štimac će ubuduću raditi kao ljekar opšte prakse u ambulanti u Čabru.

Dr. Štimac smijenjen je lani s mjesta šefa Klinike za neurokirurgiju KBC-a Rijeka, a kako je sam rekao, ubrzo su krenuli mobing i šikaniranje koje nije mogao izdržati te je odlučio zauvijek napustiti KBC Rijeku i dati otkaz.

Zadnji dan na riječkoj neurokirurgiji odradio je 8. februara, no za njim i dalje žali velik broj pacijenata širom Hrvatske koji mu pružaju snažnu potporu na društvenim mrežama. Pacijenti tvrde da neće odustati u svojoj namjeri da se njihov ljekar vrati i nastavi baviti neurohirurgijom, a kao znak podrške, već nekoliko dana pred riječkom bolnicom ostavljaju transparente kojima od Uprave bolnice traže da vrate dr Štimca.

- Sramota je da nikoga nije briga za građane koji pune državni budžet i mjesečno izdvajaju hiljadu i nešto kuna za zdravstvo. Zar vrhunski neurohirurg treba ići cijepati drva dok nama nema ko operisati aneurizme? Jadna li je ovo država kada ti doktori kalibra Štimca rade kao ljekari opšte prakse - ogorčeni su pacijenti.

Ovaj ljekar jedan je od rijetkih koji je javno progovorio o korupciji u zdravstvu i načinu kako pojedini doktori državnih bolnica zbog provizije kanaliziraju pacijente u privatne klinike. Slučajeve nesavjesnog liječenja potkrijepljene dokazima i ispovijestima pacijenata, proslijedio je DORH-u.

Close