CIK BiH: Nije u pitanju ponovno brojanje glasova, preuranjeno je to tražiti

CIK BiH: Nije u pitanju ponovno brojanje glasova, preuranjeno je to tražiti

Ne radi se o ponovnom brojanju glasova, već o brojanju glasačkih listića, da bi se pravilno utvrdio izborni rezultat na mjestima gdje to birački odbor nije dobro uradio, navedeno je u saopštenju Centralne izborne komisije Bosne i Hecregovine (CIK BiH), na koje je upućen “Direkt” nakon upita o sinoćnim dešavanjima u trebinjskoj gradskoj upravi i ispred nje. 

 

Prebrojavanje se vršilo po odbrenju CIK-a kako bi Gradska izborna komisija pravilno utvrdila rezultate sa redovnih biračkih mjesta. 

U CIK-u napominju da je preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića, jer CIK trenutno objavljuje samo preliminarne rezultate izbora.

“Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića i to pod uslovima i na način propisan tim članom”, stoji u saopštenju CIK-a. 

Utvrđeni izborni rezultati će uslijediti tek kad se objedine rezultati sa redovnih biračkih mjesta, biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, rezultati glasanja iz inostranstva, putem mobilnih timova i rezultati glasanja na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Nezvanično, kada u GIK-u pokušavaju da unesu rezultate u sistem, ukoliko postoje neke nelogičnosti, sistem to sam prepoznaje i ne dozvoljava unošenje tih rezultata. Zbog toga je GIK Trebinje uputila zahtjev CIK-u za pravilno utvrđivanje rezultata. 

Gradska izborna komisija Trebinje podnijela je zahtjev za otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje utvrđenih rezultata sa tri biračka mjesta za nivo gradonačelnika te osam biračkih mjesta za nivo Skupštine Grada Trebinja, jer broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji nije odgovarao zbiru važećih i nevažećih glasačkih listića za ova dva nivoa vlasti. 

Podsjećamo, sinoć se ispred zgrade gradske uprave okupilo oko četrdeset članova i pristalica opozicionih partija te Demosa i SPS-a, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog dešavanja unutar zgrade gradske administracije. 

Naime, zamjerali su i to što je u trenutku prebrojavanja glasačkih listića u zgradi gradske uprave, doduše na drugom spratu, bio i gradonačelnik Trebinja i kandadat na izborima Mirko Ćurić. Takođe, zamjerka se odnosila i na kasno obavještavanje posmatrača stranaka da će doći do brojanja glasačkih listića, te na navodni pokušaj da se naredba CIK-a sakrije od posmatrača i građana. 

Građanima, okupljanim ispred zgrade gradske uprave, niko se od nadležnih iz Gradske izborne komisije nije oglasio, iako su i to tražili, a nije im se obratio ni gradonačelnik Trebinja, koji je oko 23 časa napustio zgradu. 

Na mjestu događaja bila je i policija koja je blokirala ulicu u kojoj se nalazi zgrada gradske uprave.

Ostavite komentar

Close