Ništa od Rusa. Remont radimo sami

Ništa od Rusa. Remont radimo sami

Kapitalni remont Termoelektrane Gacko bi, nakon tri godine odlaganja, trebao da počne krajem marta. Finasiraće se iz kreditnih sredstava, a koštaće 18 miliona maraka.

Na nastojanja da izvesna ruska firma, a govorilo se o "Podoljskoj fabrici za mašinogradnju", dobije poslove remonta, stavljena je tačka. Odustalo se od “ruskog partnera”, ideje koju je iz sve snage protežirao bivši direktor Boško Kozomara, o čemu je “Direkt” pisao. Međutim, ta ideja je i skoro godinu dana nakon njegovog odlaska bila u opciji, a pregovori su vođeni do pre desetak dana u Banja Luci. Da je kapitalni remont u ruskoj izvedbi stavljena ad acta ukazuje tridesetak tendera za nabavku usluga i roba potrebnih za ovaj poduhvat koji je ovo preduzeće objavilo u protekla dva dana.

Od ruskih investicija još uvek samo najave
Duško Perović, šef Predstavništva RS u Moskvi je u aprilu prošle godine najavio investiciju ruske kompanije ZiO vrednu 200 miliona evra koja bi bila usmerena na rekonstrukciju termoelektrana “Ugljevik” i “Gacko”. Sporazum je trebao da bude potpisan u maju, na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu uz prisustvo Vladimira Putina, rekao je Perović tada. Međutim, koliko je javnosti poznato, do potpisivanja sporazuma nije došlo. I razgovori sa Rusima o kapitalnom remontu TE Gacko u Banja Luci su tekli iza zatvorenih vrata. Njihov sadržaj i tok je ostao nepoznat javnosti, ali i inženjerima u samoj firmi.

Pojašnjenja o pregovorima koji su sa Rusima vođeni u Banja Luci smo zatražili od direktora RiTE Miodraga Šešlije i izvršnog direktora Đorđa Milovića. Na žalost, odgovori na postavljena pitanja do ovog trenutka nisu stigli.

Ipak, inženjeri sa kojima smo razgovarali smatraju da jedini razuman način i, svakako, najekonomičniji, da se kapitalni remont obavi u sopstvenoj režiji, kao što se to i do sada činilo.

Naši sagovornici tvrde da je teško objasniti neodgovorno ponašanje koje je ugrozilo privredni objekat od velikog značaja i dodaju da, imajući u vidu atmosferu u društvu, ne očekuju da zbog toga neko snosi odgovornost. Sa Rusima se na ovakav način nikakav dogovor i nije mogao postići, a da bude u skladu sa zakonom, kažu.

Procene su da će kapitalni remont samog postrojenja koštati oko 18 miliona maraka, a sredstva bi trebala da se obezbede iz kredita za koji će, saznajemo garantovati Vlada RS.

Trebalo bi to da ubedi i komercijalne banke da kreditiraju gatačku firmu, budući da se RiTE, pisali smo, već susretala sa nepoverenjem bankara.

Sa druge strane, u gatačkom gigantu se nadaju da će garancija Vlade biti dovoljna i za dobavljače i izvođače da se prijave na tendere, budući da se u poslednje vreme RiTE Gacko nije bio ažuran u izmirivanju obaveza.

Kapitalni remont Termoelektrane Gacko je planiran za 20. mart. Međutim, naši sagovornici su mišljenja da je, s obzirom na dinamiku priprema i vremenske prilike, izvesnije da će biti pomeren za 1. april.

Close