Njegova uzvišenost helikopter srpski

Njegova uzvišenost helikopter srpski

U uzavreloj izbornoj atmosferi koja daje takt životu ovde ništa ne može da iznenadi, pa ni poklonjenje helikopteru. Maratonci ne odustaju od trčanja svojih počasnih krugova koji su za normalnog stanovnika ovih prostora sve više krugovi pakla. Iz tog limba se, izgleda, ne izlazi.

Dal’ je film ili java, sanjam li il’ se ovo stvarno dešava, zapitao se u ponedeljak pre podne prosečni posmatrač i neformalni analitičar pred prizorom poklonjenja u Zalužanima. Da je san, već bih se probudio, budući da je skoro podne, a da je Kusturica, već bi odleteo, rezonovao je on, trljajući oči. A slika je zaista bila takva da se trljati moralo. Naime, prvaci RS su se sjatili na livadu nadomak Banja Luke kako bi se upoznali sa novim helikopterom vođeni valjda idejom da nije poklon, pa da mu se u zube ne gleda. Stoga su na audijenciju došli sve provereni dentalni stručnjaci i plastični hirurzi naše stvarnosti jer će ga oni najviše i koristiti. Sve to, kad se malo bolje razmisli, ima logike. Zamislite da se desi da, recimo, neko navali da uđe pre zvaničnog upoznavanja, a uvređeni helikopter odbije da vozi nepoznate? Mašina je to, nije čovek da pristaje na sve i dozvoljava da je koristi kako kome padne na pamet. U sledećoj fazi je krštenje, čujemo da su Mile i Baja imena u najužoj konkurenciji.

I dok su naši najviši funkcioneri bili u audijeniciji helikopteru, dotle su, na drugom kraju republike, njihovi koalicioni partneri iz Socijalističke partije potpisivali ugovor sa narodom. Kažu da im je u fokusu uvek bio mali čovek Petar Đokić sa svojim problemima. Koliko je ljudi potpisalo ugovor i izrazilo spremnost da pomogne Petru da i u naredne četiri godine ostane u sedlu, nije poznato. Zna se samo da je pomenuti neformalni analitičar sa početka teksta podsetio da je Pantelija onomad u testamentu napomenuo “Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti”.

Ne iznenađuje da su oni koji nas poznaju i mrze (dakle, strani centri moći na čelu sa SAD-om) do sada otkrili najosetljiviju tačku republike, jer im je u opisu posla da traže naše čakre. Nije to ekonomija, jer ona i tako ne postoji. Nisu ni resursi, potpuno smo bez osećaja kada su oni u pitanju. Nikola je to Špirić, istaknuti pregalac i borac za nacionalni preporod. Agenti su višemesečnom sondažom utvrdili da je on ključna tačka, takoreći šaraf što sve drži, pa dojavili Americi da će stavljanjem Špirića na crnu listu pucati u srce republici. Špijuni su upozorili i da je Špirić tvrd orah, da ima dovoljno krompira da preživi sankcije, pa su morali da pritisnu i njegovu slabu tačku, a to je porodica. Sad mi vi recite, kako da u ovom vihoru globalizacije opstanu mali narodi kada im Špirića, uzdanicu i branioca, potpuno ocrne?

A neko je nabedio Vučića da se meša u izbore u BiH, što je on oštro demantovao. Jeste, Vlada Srbije je tu obično pred izbore. I jeste, porazgovaram sa Dodikom uoči glasanja i, da, mora doći 5. oktobra u Kasindo, ali, nema tu nikakvog mešanja u izbornu kampanju. To su državnički poslovi, a zna se, što ono patrijarh Irinej reče, za koga preko Drine gaje veliku ljubav i poštovanje i ko najbolje radi u interesu naroda.

U vrtlogu predizbornih događaja, odnekud je kao kandidat izronio i Slobodan Pavlović. Kaže, nije u redu da daje kredit samo Miloradu Dodiku, pa je u naletu altruističkih osećanja, odlučio da da kredit i narodu ukoliko budu glasali za deda, pardon, dela, a ne za reči. Sa druge strane Mirko Pavić poručuje, šta fali dedi i rečima. I unuci dobro znaju da na dedu mogu računati jer samo deda drži reč.

Kako trenutno stvari stoje, i kakva nam se budućnost sa plakata smeši, možemo reći da onaj ko je nas kleo nije dangubio.

Close