Nove bezbjednosne mjere Vlada RS plaća više od milion maraka - nejasno zašto je konkurs poništen

Nove bezbjednosne mjere Vlada RS plaća više od milion maraka – nejasno zašto je konkurs poništen

Vlada Srpske, odnosno njeno ministarstvo finansija, poništilo je tender za nabavku informacionog sistema elektronskih identifikacionih kartica. Tender je poništen iako su na javnom tenderu izabrane firme koje su trebalo da rade taj posao, piše Gerila.

 

Ministarstvo finansija je riješenje o poništenju postupka javne nabavke donijelo 5. aprila, a u Vladi RS je 4. aprila održan sastanak na kojem su radnici obaviješteni da u narednom periodu svi moraju da se uslikaju za nove identifikacione dokumente. U međuvremenu, radnici dva ministarstva već su obavili fotografisanje, a oni koji su bili na fotografisanju tvrde da posao radi "Prointer". Za sada nema potvrde te informacije.

Predsjednik Vlade Radovan Višković potvrđuje da je konkurs na kojem su izabrani najpovoljniji ponuđači, Eastcode i Cardsprint, poništen ali ne odgovara na pitanje da li je posao već dobio Prointer.

“Konkurs je poništen. Bilo je više ponuđača. Ja mislim da je, između ostalih, bio i Prointer, ali je konkurs poništen i ići će nova konkursna procedura”, odgovorio je Gerili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Pitanja o čitavom slučaju novinari ovog portala poslali su i na adresu Ministarstva finansija, a odgovore će objaviti kada i ukoliko ih dobiju.

Čitav posao poboljšanja bezbjednost koji podrazumjeva i nove čitače ličnih karata i ID kartica na ulazima u Vladu, novi sistem podizanja rampi na ulazima u parking prostor, koštaće, predviđeno je, više od milion maraka. U objašnjenju radnicima iz Službe za zajedničke poslove naveli su da će uvođenje novog sistema značajno unaprijediti bezbjednost u i oko objekta.

Kada je vanjsko obezbjeđenje u pitanju, novitet je da će na rampama biti postavljeni čitači registarskih oznaka službenih automobila sa automatskim podizanjem rampi. Kada je unutrašnja bezbjednost u pitanju, biće unaprijeđena kontrola ulaska i kretanja u objektima Vlade za radnike i za goste. Za posjetioce će umjesto dosadašnjeg upisivanja podataka s lične karte biti uvedeno očitavanje lične karte, a plan je da ovi uređaji budu uvezani sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kako bi bio spriječen ulazak u Vladu lica koja su zavedena kao počinioci krivičnih djela. Biće uvedene i nove kartice - propusnice za zaposlene, biće zamjenjen sistem za njihovo očitavanje, kao i postavljanje novih vrata uvezanih u sistem na svakom spratu u staroj zgradi Vlade.

U kratkom pojašnjenju o poništavanju konkursa u Ministarstvu finansija su samo naveli da su nastupili dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke i da je zato postupak poništen.

Close