Novinar Kovačević dobio na sudu RTRS i Sinišu Mihailovića

Novinar Kovačević dobio na sudu RTRS i Sinišu Mihailovića

Radio-televizija Republike Srpske, zajedno sa bivšim urednik informativnog programa, a sada konzulom u Istanbulu Sinišom Mihailovićem mora da plati 5.000 maraka novinaru Vladimiru Kovačeviću.

Vladimir Kovačević (FOTO: Gerila)

Piše: Milovan Matić/ Buka

Ovu odluku je donio Osnovni sud u Banjaluci i to zbog klevete. U prvostepenoj presudi Sud je odlučio u korist Kovačevića i naložio RTRS-u i Mihailoviću da mu isplate 5.000 maraka.

Inače, poslije pokušaja ubistva Kovačevića, koje je izvršeno u avgustu 2018. godine RTRS je na svom portalu prenijela tekst „Puzajući državni udar u Republici Srpskoj! Ne žele izbore, ruše vlast na ulici!" u kojem je navedeno da je Kovačević dobio 80.000 dolara od USAID-a.

Vladimir Kovačević je nakon presude rekao za BUKU da je ova presuda samo pokazatelj koliko je u svemu izrečenom što se stavlja na njegov račun bilo laži. On navodi da su na ovaj način demantovane sve neistine koje su mu podmetane, a sve da bi se targetirao kao remetilački faktor u Republici Srpskoj.

"Sve što su tada napisali u tom tekstu je bila obična glupost i ova presuda je to pokazala", rekao nam je Kovačević koji je potvrdio da će zbog istog teksta pokrenuti i postupak protiv banjalučke Alternativne televizije.

 

U septembru 2018. godine, kada su i objavljeni sporni tekstovi reagovali su i iz Kluba novinara Banjaluka.

Oni su tad prenošenje teksta iz tabloida Informer iz Srbije, u kome navode da je Vladimir Kovačević dobio veliki novac od nekih stranih organizacija, na portalima RTRS-a i ATV-a okarakterisali kao sramotan i neprimjerenen postupak. Zbog toga je upućen apel medijima da prestanu prenositi nepotpisane i izmišljene tekstove.

Na taj način se crtaju mete na leđima novinara. Sramotno je za medije koji su odlučili da šire laži i manipulacije. Takođe, Klub novinara se konsultuje sa pravnicima i podnijeće krivične prijave protiv visokopozicioniranih članova vladajućih partija koji odobravaju i podstiču na prebijanje novinara“, kazao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara.

Close