Novinarska udruženja: Ministar Lukač provodi zakon linča i mora da bude smijenjen!

Novinarska udruženja: Ministar Lukač provodi zakon linča i mora da bude smijenjen!

Zbog prijetnji upućenih novinaru Slobodanu Vaskoviću, Borislavu Radovanoviću, Davoru Dragičeviću i grupi Pravda za Davida novinarska udruženja traže smjenu ministra Lukača.

Piše: Redakcija Žurnala

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač danas je u Narodnoj skupštini RS izrekao otvorene prijetnje Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog mladića Davida Dragičevića, njegovim saradnicima iz grupe „Pravda za Davida“, kao i blogerima Slobodanu Vaskoviću i Borislavu Radovanoviću, najavljujući da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak zbog, kako je rekao, rušenja institucija RS.

Dragan Lukač je istup oca stradalog mladića Davora Dragičevića u parlamentu, koji je decidno rekao da je njegov sin otet, brutalno mučen, ubijen i potom bačen u kanalizaciju, nazvao „performansom“, koji je osmislio „strašni bloger“ Slobodan Vasković.

Prvih dvadeset od 90 minuta, koliko je govorio o slučaju smrti Davida Dragičevića, Lukač je posvetio novinaru Slobodanu Vaskoviću.

„Svaki dan se iznose laži i neistine bez ijednog dokaza. Ali nakon ovoga danas podnijeću prijavu sudu i ja i svi drugi protiv Vaskovića. On je instrumentalizovao Davora Dragičevića. Taj strašni bloger o kojem niko neće da govori, a ja ću danas da govorim, kao i protiv (Zdravka) Krsmanovića, naći ćemo se na sudu, moraće da dokažu ono što govore“, rekao je Lukač, obraćajući se poslanicima parlamenta RS. Navodeći kako Vasković „javno piše da zna ko su ubice, ali neće da kaže“, Lukač je postavio pitanje - ko onda prikriva ubice?

Lukač je otkrio da je tri puta tražio da se Vasković sasluša, jer zna ko su ubice.

„Oni su odgovorili: Pustite budalu, on nije relevantan”, kazao je, između ostalog, Lukač.VASKOVIĆ- Lukač sprema moju likvidacijuLukač je otišao i dalje u prozivanju Vaskovića, navodeći kako on svojim pisanjem “teroriše Republiku Srpsku”, koju, kako je istakao, Vasković “mrzi iz dna duše“.

Tvrdeći da je dokaz za to Vaskovićevo izvještavanje u političkom magazinu FTV-a „60 minuta“, iz koje je, kako je naveo, izbačen kada je postalo jasno da je „Vasković tjerao ljude u Srebrenici da pričaju ono što on hoće”. Vrhunac Lukačevog napada na Slobodana Vaskovića bila je insinuacija da je Vasković odgovoran za genocid u Srebrenici.“Da li je to bio povod za ono u Srebrenici“, kazao je Lukač.

Uslijedile su i druge optužbe, poput onih da iza Vaskovića stoji jedna strana ambasada, kao i da on svojim pisanjem ucjenjuje pojedine privrednike u Banjaluci i da „od toga živi“. „Skinuo je svu imovinu sa sebe, da ne bi platio sve one kazne. On laže sve, od Srebrenice. Hoće li američka ambasada pokrenuti postupak da se vidi ima li njegove krivice u Srebrenici? Takav čovjek danas vodi proces. Takav čovjek instruiše Davora Dragičevića. Sve što Vasković napiše, Davor Dragičević ponavlja na Trgu“, završio je Lukač svoju tiradu o Slobodanu Vaskoviću.

Novinar-bloger Slobodan Vasković Lukaču je odgovorio na svom blogu. Ponovio je da je Dragan Lukač saučesnik u ubistvu Davida Dragičevića, zajedno sa Darkom Ilićem, Darkom Ćulumom, Daliborom Vrećom, Željkom Karanom i još petnaest do dvadeset osoba.

“Ti prikrivaš Ubice i Naručioce Ubistva. Ja nisam instrumentalizovao Davora Dragičevića, jer Davor Dragičević sve zna o tome ko mu je i kako ubio sina. Vasković ne prikriva Ubice, ti ih prikrivaš i dok god si na čelu MUP-a RS, nastavićeš to da činiš. To je svima jasno. Ta istina se ne može sakriti”, napisao je Vasković.

Vasković tvrdi da Lukač od ranije želi da ga likvidira i da je to sada potpuno jasno. U razgovoru za Žurnal, Vasković je rekao da se, nakon istupa ministra Lukača, ne osjeća bezbjedno.

"Naravno da se osjećam ugroženo. Lukač je na sjednici parlamenta pokušao da zamijeni teze i raspravu okrene o Vaskoviću, a ne o brutalnom ubistvu Davida Dragičevića. Pokušao je da inputira da ja manipulišem Davorom Dragičevićem, što je potpuna neistina. Davor Dragičević nije čovjek kojim se može manipulisati, to je čovjek kojeg sam upoznao nedavno, i koji se jedino bori za istinu i pravdu o ubistvu svog sina", rekao je Vasković.

Vasković tvrdi da ga policija već danima prati.

"Postoji još jedna dimenzija koja je veoma vidljiva iz Lukačevog istupa, a to je da me policija, odnosno Lukačevi ljudi u policiji, ilegalno prate danonoćno, što opet potvrđuje da sam ugrožen. To potvrđuje Lukačeva tvrdnja da sam nedavno sjedio s jednim opozicionim političarem i pio kafu, pri čemu je insinuirao da ja usmjeravam i djelovanje opozicije, mada je gotovo da nemam skoro nikakve kontakte sa opozicionim političarima. Tačno je da sam nedavno popio kafu kafu sa predsjednikom SDS-a Vukotom Govedaricom u Sarajevu, što znače da me stalno prate", kazao je Vasković.

U razgovoru za Žurnal Vasković kaže da će, bez obzira na sve, nastaviti da piše.

"Nastaviću da pišem kao do sada. Pretpostavljao sam da će se posle svega što sam objavio o brutalnom ubistvu Davida Dragičevića, desiti ovakav napad na mene, zbog čega sam cijelu porodicu izmjestio van države."

Reakcije na prijetnje Dragana Lukača

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica rekao je za Žurnal da je zaprepašten istupom ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača na sjednici parlamenta, posebno njegovom tvrdnjom da je otac ubijenog mladića “izveo performans” u Narodnoj skupštini.

“To je pritisak na oca. Ministar Lukač je taj koji ruši institucije. On bi uveo i neki prijeki sud, što je potvrdio izjavom da on zna šta bi učinio da neko njegovom djetetu samo opali čvoku”, kazao je Govedarica.

Lider SDS-a dalje je ocijenio da je Lukačev napad na novinara Slobodana Vaskovića „veliki prestup“, koji potvrđuje da Lukač ne zna šta je istraživačko novinarstvo. On je dodao da nije do sada čuo od Lukača da demantuje objavljene fotografije sa obdukcije Davida Dragičevića, koje svjedoče o tome da je mladić brutalno pretučen prije smrti. „Njegov napad na Vaskovića je pritisak na istraživačko novinarstvo. Ovo je poruka da su ugroženi svi nezavisni novinari, koji kritikuju postupke vlasti“, naveo je Govedarica.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je Lukač svojim istupom u parlamentu pokazao frustracije, ali i „ozbljnu namjeru da se obračuna sa svima koji traže istinu i pravdu o smrti Davida Dragičevića“.

„To je bio obračun javne ličnosti sa pojedincima koji traže istinu“, rekao je Borenović.

Poslanik opozicije Adam Šukalo rekao je da bi, da u RS ima pravne države, Lukač zbog prijetnji ocu ubijenog mladića i prijetnjama novinaru, odmah po izlasku iz Narodne skupštine RS trebalo da bude uhapšen.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, rekao je da je neprimjereno da ministar policije stavlja novinarima i blogerima metu na čela.

Lukačev istup je izazvao zgražanje i teške osude na Facebook grupi „Pravda za Davida“, kao i novinara i javnih ličnosti na društvenim mrežama.

Centar za slobodno novinarstvo (CESNO) iz Banja Luke nakon istupa ministra Lukača izdao je saopštenje tražeći njegovu smjenu.

Izjavom da zna "šta bi uradio" da neko njemu ubije sina, a da institucije ne reaguju, kao i izjavom da bi pronašao svakog ko "opali čvoku" njegovom sinu, Lukač je promovisao zakon rulje i zakon linča, stavljajući sebe iznad zakona i ustava i time grubo derogirao instituciju Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog čega treba da bude smijenjen, ističe se u saopštenju CESNO-a.

U saopštenju se navodi da je Lukač javno iznesenim prijetnjama krivičnim gonjenjem novinara, blogera i svim građana koji podržavaju pokret "Pravda za Davida", izašao iz okvira svojih ingerencija.

Prozivanjem novinara Slobodana Vaskovića za skupštinskom govornicom i optužbama na njegov račun, ministar Dragan Lukač pokazao "da ne razumije ulogu novinara i medija u društvu, ali i da ne poznaje zakone koji tretiraju tu oblast.

Siniša Vukelić iz Kluba novinara Banja Luka u razgovoru za Žurnal kaže da Klub najoštrije osuđuje istup ministra Lukača za skupštinskom govornicom.

"Dragan Lukač kao građanin može i ima pravo da bude povrijeđen bilo čijim pisanjem i ima pravo da traži zaštitu od suda. Međutim, kao ministar Lukač ne smije i ne može da iznosi prijetnje i osude za skupštinskom govornicu jer se radi o ministru unutrašnjih poslova", kaže Vukelić.

Analitičar Srđan Puhalo u razgovoru za Žurnal kaže da je sasvim normalno u jednom pristojnom društvu da vi kritikujete institucije a njihov posao je da vas demantuju  činjenicama ili svojim radom, ali nikako nije normalno da imate obračun između ministra i novinara.

"To nije samo teza ministra Lukača, to je teza SNSD-a već duže vrijeme. Na taj način oni pokušavaju da diskredituju bilo koga ko drugačije od njih misli i govori etiketirajući ih izdajnicima, stranim plaćenicima, mrziteljima Republike Srpske", kaže Puhalo dodajući da na taj način vlasti pokušavaju, pošto ne mogu da ih ućutkaju, barem da im unište kredibilitet.

Close