Novinaru Žurnala Amarildu Gutiću prva nagrada na konkursu EU za istraživačko novinarstvo

Novinaru Žurnala Amarildu Gutiću prva nagrada na konkursu EU za istraživačko novinarstvo

Amarildo Gutić dobitnik nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Novinar Amarildo Gutić dobitnik nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Dodijeljene su nagrade EU za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini. Prvonagrađeni je novinar Žurnala Amarildo Gutić za autorski rad na filmu „Država protiv Davida“, posvećenog slučaju ubistva mladog Banjalučanina Davida Dragičevića.

"Autor rada Država protiv Davida izbjegao je zamke apriornosti i dao na uvid sve elemente jedne mučne teme", rekla je u obrazloženju članica žirija Vildana Selimbegović.

 "Uz dozu empatije, razumljive, ali i strogo ograničene činjenicom da je tragično izgubljen jedan mladi život, autor dokumentarnog filma Država protiv Davida jednu osobnu i obiteljsku tragediju pretvara u priču koja uvjerljivo govori o patologiji institucija vlasti", stoji u obrazloženju žirija.

Gutić je uputio riječi zahvale žiriju i organizatoru za nagradu, ekipi koja je učestvovala u produkciji filma kao i kolegama iz redakcije.

“Ono što je posebno važno za dobar novinarski učinak jeste i sredina u kojoj novinar radi, a redakcija Žurnala je pravo mjesto i za pojedinačni i timski rad. Iskreno, bio bih sretniji da ne postoje ovakve priče o ubistvima mladih ljudi poput Davida ili Dženana Memića, čije ubice štite pojedinci iz policijskih i tužilačlih redova, a to čine ili zbog straha ili korumpiranosti“, rekao je Gutić.

Drugonagrađeni u ovogodišnjoj konkurenciji je Semir Mujkić, novinar BIRN-a BiH za seriju tekstova o korupciji u javnim nabavkama, a treću nagradu dobili su novinari Centra za istraživačko novinarstvo Renata Radić-Dragić i Mubarek Asani za istraživanje o finansiranju boračkih udruženja. Ovo istraživanje je, podsjetimo,  dobitnik i ovogodišnje nagrade ACCOUNTa za multimedijalnu priču o korupciji u BiH.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i Turskoj ustanovljna je sa ciljem promovisanja izvanrednih dostignuća istraživačkih novinara, kao i poboljšanje vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turske.

Nagrade su uručili Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH i Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja.

Ovo je četvrta nagrada EU za istraživačko novinarstvo koja dolazi u redakciju Žurnala. Za film "Afera: Povratak", autorice Branke Mrkić Radević, Žurnal je dobio prvu nagradu 2015. godine. Naredne godine naši novinari su osvojili prvu nagradu za film "Vladar iz podzemlja" i nagradu EU za istraživačku priču od izuzetnog kvaliteta za film "Terma".

Žurnalov film "Država protiv Davida" rekonstruiše posljednje sate života ubijenog 21-ogodišnjeg Davida Dragičevića, poredeći kontradiktorne policijske nalaze sa evidentnim pokazateljima da ubice štite pojedinci iz institucija koje bi u stvari trebale da ih uhapse i optuže. Film ukazuje i na svojevrstan fenomen građanskog bunta grupe "Pravda za Davida".

Pogledajte film „Država protiv Davida“

Close