Novo neplansko zaduženje Srpske za 30 miliona KM

Novo neplansko zaduženje Srpske za 30 miliona KM

Zaduženje Republike Srpske se nastavlja, a najnovije u iznosu od 30 miliona maraka je planirano za početak idućeg mjeseca, prodajom trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, piše Capital. 

Ministarstvo finansija Republike Srpske objavilo je Javni poziv za učestvovanje na aukciji trezorskih zapisa RS kojim poziva sva zainteresovana fizička i pravna lica da učestvuju na aukciji.

Planirani iznos emisije je 30 miliona KM, a rok dospijeća je godina dana.

Aukcija je zakazana za 5. oktobar od 11 do 13 časova.

I u ovom slučaju nije ispoštovan indikativni kalendar izdavanja hartija od vrijednosti u 2020. godini. Naime, u kalendaru je planirana aukcija trezorskih zapisa od 20 miliona s dospijećem od šest mjeseci, a u javnom pozivu je taj iznos povećan na 30 miliona KM i rok dospijeća je produžen na 12 mjeseci.

Portal CAPITAL objavio je juče da „Haotična zaduživanja Srpske izluđuju investitore“, odnosno da se Ministarstvo finansija ne zadužuje po vlastitom kalendaru, kao ni u najavljenim iznosima, što investitorima u državne hartije od vrijednosti stvara sve veće probleme.

Kupci obveznica i trezorskih zapisa na osnovu kalendara aukcija prave svoje planove, pripremaju i rezervišu novac, planiraju gotovinske tokove, te projektuju očekivane i željene prinose. Kada se aukcija preskoči, kao što je to bio nedavno slučaj, planovi i očekivanja institucionalnih investitora padaju u vodu.

Pored toga, Vlada Srpske se zadužuje mimo objavljenog plana na osnovu kojeg su investitori kreirali svoju strategiju ulaganja u obveznice i trezorske zapise.

Close