Novo preduzeće ERS-a za investiciju od pola milijarde

Novo preduzeće ERS-a za investiciju od pola milijarde

„Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) formirala je novo preduzeće pod nazivom „Hidroelektrana Foča i Hidroelektrana Paunci“ koje će biti zaduženo za gradnju dvije istoimene hidroelektrane vrijednosti skoro pola milijarde KM, piše Capital.

Elektroprivreda RS (FOTO: Direkt)

Sjedište „HE Foča i HE Paunci“ je u Foči, a za vršioca dužnosti direktora imenovan je Borivoje Vujičić, dok je v.d. izvršnog direktora za tehnička pitanja Željko Ratković.

Vujičić je kadar SNSD-a iz Trebinja, bio je izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane u Gacku.

Vujičić je bio kandidat za odbornika u Skupštini Trebinja 2016. godine, ali sa osvojenih 590 glasova, ili 7,98 odsto, nije uspio da uđe u lokalni parlament.

Ratković je rukovodio Direkcijom za investicije u ERS-u.

„HE Foča“ i „HE Paunci“, vrijednosti oko 480 miliona maraka, trebalo bi zajedničke da grade Republika Srpska i Srbija, dogovoreno je na sjednici dvije vlade u februaru ove godine. Tada je rečeno da će dvije zemlje zajednički graditi i “HE Buk Bijela“.

Vlada RS u januaru je dodijelila ERS-u koncesiju za izgradnju i korištenje hidroelektrana „Foča“ i „Paunci“, a nakon formiranja koncesionog preduzeća trebalo bi da se stupi u ugovorni odnos s „Elektroprivredom Srbije“.

Učešće Srbije u dvije HE bi trebalo da bude 51 odsto, a Republike Srpske 49 odsto.

Close