O nama

Zašto “Direkt” i otkud, dođavola, sada?

Bićemo direktni. Stvari su loše i postaju gore. Primetili ste da se objavljuju iste vesti. Događaje svi vide na isti način, po pravilu zdravom razumu uvredljiv. Jasno je i zašto. Mediji se sve manje koriste za informisanje, a sve više za instruisanje, spinovanje, proizvodnju lažnih vesti.

Pravo da tumače stvarnost uzurpirali su nosioci finansijske i političke moći. Portali, čast izuzecima, liče jedan na drugi. Novinari se povlače. Izlaze iz posla oni koji nemaju želudac za plasiranje vesti na “establišmentu prihvatljiv način”. Oni koji mogu napuštaju zemlju. Očaj i beznađe zajednički su imenitelj većine građana.

Kakva je namera “Direkta”? Smatramo da još ima onih koji nisu instruisani, koji misle svojom glavom i imaju čistu želju da jednog dana žive u zemlji kojom će se ponositi.  “Direkt” je namenjen njima. Biće to udarac u pleksus lažima, kriminalu, korupciji, razobličavanje ludosti koje nam priređuju oni koje plaćamo da odlučuju u naše ime.

Biće to mesto za priče iz života o malim ljudima, borcima i pobednicima, stoga i ohrabrenje onima koji ostaju da nije sve izgubljeno, da postoji nada i da se vredi boriti.

Ambicija nam je da u ovom kutku (maliciozni bi rekli zapećku) sveta, sa još malobrojnim kolegama koje opstaju, budemo čuvari i (pre)nosioci ideje angažovanog i, samim tim, društveno-odgovornog novinarstva. Ne svrstavati se ni na jednu stranu i ne gubiti iz vida ono što je najvažnije – činjenice su svetinja, a komentari slobodni.

Otuda naša krilatica “Potpuno druga priča”. Ona govori o nameri da predstavimo svakodnevicu bez uvijanja, da obradimo i analiziramo informacije kako bi naši čitaoci, na osnovu tih saznanja, mogli samostalno i sa sigurnošću da se određuju prema događajima i pojavama.

Poruka našim čitaocima je: Mislite svojom glavom i ne zaboravite da su sloboda misli i govora neotuđive. Nemamo pravo da ih se odreknemo. Barem ne bez borbe. I, ne zaboravite mudri savet Danila Kiša na koji ćemo vas sada podsetiti: “Čuvajte se onih koji vam nude gotova rešenja. Zaključke izvedite sami”.

“Direkt” je nastao kao izraz želje male grupe novinara da se bave svojim pozivom časno i pošteno, ne izdajući svoje čitaoce i interes javnosti. Istovremeno, “Direkt” je i eksperiment. Pokazaćemo da koncept slobodnog novinarstva nije nedostižni ideal.

 

Naši Autori

Close