Obeležava se Dan srpskog jedinstva – zašto je taj datum odjednom postao važan

Obeležava se Dan srpskog jedinstva – zašto je taj datum odjednom postao važan

Srbija i Republika Srpska obeležiće u sredu Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, centralnom manifestacijom na Savskom trgu u Beogradu, a građani se pozivaju da na ovaj praznik istaknu srpsku zastavu. 

Piše: Nenad Nešić/ N1

Činjenica je da se kult zastave neguje širom sveta, ali pojedini istoričari u grandioznom najavljivanju i proslavi ovog praznika prepoznaju, kako kažu, zloupotrebu istorije – prikrivamo li se zastavom?

Mi imamo slučajeve Stefana Nemanje, despota Stefana, sada i Solunskog fronta, gde se oni na jedan vrlo površan način prizivaju u pomoć savremenim vlastima, mi ne govorimo ozbiljno o tim istorijskim događajima, već je to jedan jednostavan recept da se podigne jedna nacionalna tremperatura i tada se manje bistro razmišlja o vrlo konkretnim tekućim problemima“, smatra Danilo Šarenac.

Praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nije definisan Ustavom, dogovorili su ga političari, na relaciji Beograd – Banjaluka i prvi put obeležen je prošle godine.

Mi imamo dve države, Srbiju i Republiku Srpsku, ali je naša težnja da budemo jedna država“, rekao je član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Ako smo ujedinjeni, mi Srbi, a ovo nije samo državni, ovo je svenarodni i svesrpski praznik, možemo da prevaziđemo sve nedaće“, rekao je predsedni Srbije Aleksandar Vučić.

I nije problem u obeležavanju, već u politici koja se lako prenosi na teren državnih praznika i simbola. Sve mora da bude pod istom kapom, bez onih na drugoj i trećoj strani, poručuje sociolog kulture Ratko Božović.

Populizam po logici stvari završava u nacionalizmu, ovde je desna strana političkog klatna bila i previše u usponu i pregnuću i trebalo ju je na neki način staviti u pogon i izvršiti potpunu homogenizaciju i sad tu desnu stranu imamo kao dominantnu, odlučujuću i najvažniju“, rekao je Božović.

Po nalogu predsednika države 15. septembar počeće prikazom naoružanja i vojne opreme na Ušću, a centralna manifestacija održaće se na Savskom trgu. Kako je ranije najavljeno, kod spomenika Stefanu Nemanji govoriće Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i patrijarh Porfirije.

Građani se pozivaju da na ovaj praznik istaknu srpsku zastavu, a podsećamo, da su im prošle godine one bile deljene, pa se posle spekulisalo da ta akcija nije bila u skladu sa propisima o upotrebi državnih simbola, jer su dobijali državne zastave sa grbom, a ne one koje građani mogu da koriste, narodne trobojke bez grba

Ostavite komentar

Close