Od akcije “Dizel” ostala samo medijska prašina

Od akcije “Dizel” ostala samo medijska prašina

Akcija “Dizel”, u kojoj su spektakularno uhapšene 62 osobe iz Gacka, nakon godinu i po obustavljena je zbog nedostatka dokaza. Ono što sledi su zahtevi za obeštećenje čija visina neće biti manja od milion maraka javnog novca.

Akcija "Dizel" (foto:Atv)

Policija je, uz veliku medijsku pažnju, 26. i 27. decembra 2016. godine provela akciju kodnog naziva “Dizel”. Tokom nje je blokirana opština Gacko, izvršen pretres na 32 lokacije, oduzeto 1,5 hiljada litara goriva. Privedene su 62 osobe, od čega je, nakon saslušanja u Republičkom javnom tužilaštvu, za devetoricu koji su označeni kao organizatori, određen jednomesečni pritvor.

Akcija je usledila nakon polugodišnjeg prisluškivanja osoba za koje se sumnjalo da kradu gorivo iz mašina RiTE-a Gacko. Tada se licitiralo da se radi o količini od 13 tona. Portparol MUP-a Mirna Miljanović tom prilikom izjavila je da je akciju naredilo Posebno odeljenje Republičkog tužilaštva, a da se osumnjičeni terete za krivična dela organizovanog kriminala i teške krađe.

Posebna poslastica za medije i javnost bilo je hapšenje policajca Radovana Dubljevića koji je optužen da je jednom od organizatora dojavio da će biti uhapšen.

Međutim, godinu i po nakon akcije, zbog nedostatka dokaza, istraga je obustavljena, a sumnje odbačene. Istražnom postupku je odmogla i činjenica da preduzeće RiTE Gacko nije prijavilo nestanak goriva. Ako nema oštećenog, po logici stvari, nema ni krivičnog dela, odnosno počinioca.

Predmet je do maja prošle godine bio u nadležnosti Republičkog tužilaštva kada je vraćen Okružnom tužilaštvu u Trebinju. Rezultat višemesečnog rada oba tužilaštva na ovom slučaju staje u jednu rečenicu: “S obzirom na to da nije bilo dovoljno dokaza da su osumnjičeni učinili krivično delo, Tužilaštvo je obustavilo istragu.”

Zašto je akcija doživela fijasko i zašto se dokazi nisu mogli pronaći iako su neka od privedenih lica zaista uključena u krađe, javnost nije obaveštena. Nije poznato ni da li će se provesti neka interna kontrola koja bi ukazala na propuste koji su doveli do novog narušavanja ugleda policije i tužilaštva.

Pomenuti policajac Dubljević je nakon mesec dana pritvora i gotovo 17 meseci suspenzije pozvan da se javi na posao u PS Gacko. Suspenzija je ukinuta, a nema osnova čak ni za disciplinski postupak. I dok su se ostali branili ćutanjem, on je tokom istrage, kako su mediji navodili, rekao da nije imao nameru nikoga da upozorava na akciju, nego da je pozvao osumnjičenog po nalogu komandira. Komandir je prilikom istrage rekao da se ne seća detalja u vezi sa tim pozivom. Ova okolnost se, po svemu sudeći, nije podrobnije istraživala.

Radovan Dubljević nije želeo da komentariše epilog akcije. Objasnio je to pravilima službe koja ga onemogućavaju da govori. Rekao je samo da je u svemu bio kolateralna šteta, da je veoma težak period i za njega i za porodicu završen i da je srećan što je pravda na kraju pobedila.

“Dizel” je, tako, doživeo sudbinu znatnog broja policijskih akcija pompeznih kodnih imena koje su započele velikom medijskom pažnjom i ambicijama, a završene fijaskom, daleko od očiju javnosti.

Zabrinjavajuća je to poruka za sve građane, jer ukazuje na skromne kapacitete policije i tužilaštva u borbi protiv različitih vidova kriminala. Očigledno je da pomenute institucije pate od ozbiljnih poremećaja koje, možda, još nije kasno otkloniti. Ali, samo ukoliko se odgovorni ozbiljno uhvate u koštac sa tim.

Close