Odluka CIK-a da se ponovo broje glasovi za predsednika RS

Odluka CIK-a da se ponovo broje glasovi za predsednika RS

Na hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine donesena je odluka o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske zbog "neregularnosti i matematičkih nelogičnosti", saopštili su danas  iz CIK-a. Iz opozicije pozdravljaju odluku, dok pozicija insistira na tome da je ovaj potez nezakonit.

Nakon što su iz Centralne izborne komisije obznanili da će se ponovo vršiti brojanje glasova za predsjednika RS, reagovali su i iz pozicije, ali i iz opozicije.

Oni su morali da utvrde prethodne rezultate i daju mogućnosti da se u roku tri dana eventulano ulože žalbe i onda da odlučuju svemu - prvi je komentar Milorada Dodika.

Istakao je da je CIK "pao" pod političke uticaje ili ulicu.

- U Sarajevu to vidimo sve češće, kao što je Kristijan Šmit pao pod uticajem ulice u Sarajevu prije nekoliko mjeseci. To i sada isto vidimo - naveo je Dodik.

Naveo je da je CIK izabran nezakonito i najavio žalbu na ovu odluku.

Kandidatkinje za predsjednicu RS-a Jelena Trivić kazala je da je današnja odluka CIK-a "potvrda je onog što se znalo i vidjelo još u izbornoj noći".

"To je da je režim Milorada Dodika organizovano prekrajao izbornu volju i to ne samo za nivo predsjednika RS-a, nego na svim nivoima. Toliko neregularnosti, materijalnih dokaza i prijava, dovelo je do ovakve odluke CIK", navela je Trivić u prvoj reakciji.

Željka Cvijanović je rekla da očekuje da CIK BiH objasni građanima prema kojem osnovu su donijeli odluku o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika Srpske.

- Sad se možda bolje može razumjeti zašto su profesionalci bez političke pripadnosti izbačeni iz CIK-a, a uvučeni stranački kadrovi PDP-a i SDS-a - izjavila je Cvijanović.

Ona je ukazala da, međutim, ovdje ostaje nejasno na osnovu čega je to CIK uradio, jer su objašnjavali da se prvo moraju proglasiti rezultati, a onda djelovati po prijavama.

Cvijanović je rekla da djeluje da je CIK uplašen najavama sa protesta da će se iz Banjaluke premjestiti pred prostorije CIK-a.

"Ovim je data šansa pravdi i uvažen zahtjev javnosti da se reaguje i da se preispitaju brojne nepravilnosti uočene tokom izbornog procesa", kazao je Mirko Šarović, predsednik SDS-a pozdravljajući odluku CIK-a.

Prema njegovim riječima, raspakivanje vreća  je početak raspakivanja mnogo čega kada su u pitanju opšti izbori.

"Vjerujem da će se ovaj proces završiti brzo i da će dati stvarnu sliku izbornih rezultata na svim nivoima", kazao je Šarović.

Ovo je prvi put da se Centralna izborni komisija BiH odlučila na ovaj korak, odnosno da je naredila ponovno brojanje glasova za cijeli jedan nivo, u ovom slučaju za predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike Srpske.

Glasovi će biti dopremljeni u Glavni centar za brojanje u Sarajevu gde će politički subjekti imati mogućnost da akredituju posmatrače.

Na osnovu rezultata ponovnog brojanja Centralna izborna komisija BiH donijeće odluku o potvrđivanju rezultata izbora, a poslije toga će nezadovoljni imati žalbeni rok.

2 Komentar

  1. Петар
    2022-10-11 at 07:29

    Какве жалбе…научили сте да овом јадном народу кројите капу по свом аршину.Господо владајућа узели сте све у своје руке,па чак и суд и полицију,који раде по Вашим инструкцијама,нажалост.Свему дође крај,па и владавини аутократије и самовоље.Само се запитајте ако некада будете споменути у историји,у ком контексту ће о Вама писати.Пустите омладину која је школована и од перспективе да води земљу и управља кључним ресурсима,а не ограничени,са купљеним дипломама,лопови,криминалци и остали са дна друштвене љествице .Доста је више….

  2. Ненад
    2022-10-11 at 07:40

    Ако нисте ,,крадуцали,, ,шта има са се жалите?Ваљда је људски свим странама да се понови бројање и утврди колико толико стварно стање,па ком опанци,ком обојци….

Comments are closed.

Close