Ombudsmen za djecu RS promotivni video trebinjskog SNSD-a proslijedio CIK-u na hitno postupanje

Ombudsmen za djecu RS promotivni video trebinjskog SNSD-a proslijedio CIK-u na hitno postupanje

Zbog korištenja djece u promotivnom videu trebinjskog SNSD-a, Ombudsmen za djecu Republike Srpske otvorio je predmet te ga proslijedio Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK) na hitno postupanje i rješavanje. Ovo je Direktu potvrđeno u instituciji Ombudsmena za djecu Republike Srpske. 

Skrinšot videa objavljenog na stranici trebinjskog SNSD-a

Sporni video objavljen je 16. septembra na zvaničnoj Fejsbuk stranici trebinjskog SNSD-a. Na videu su, između ostalog, fotografije i snimci maloljetnika - učenika korišteni kako bi se predstavile aktivnosti trebinjske Gradske uprave i gradonačelnika Mirka Ćurića, koji je ujedno kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima. Pored pojavljivanja djece može biti sporno i to što se mjere podrške, finansirane novcem građana, a ne kroz lične donacije gradonačelnika, predstavljaju kao mjere SNSD-a, jer je na videu vidljiv i logo stranke i grada Trebinja.

U odgovoru Direktu iz institucije Ombudsmena za djecu RS kazali su kako u konkretnom slučaju očekuju izjašnjavanje CIK-a, te podsjetili na obavezu zaštite djece u predizbornim aktivnostima. Naveli su da je nedopustiva bilo kakva zloupotreba djece, pa i zloupotreba i iskorištavanje djece u predizbornim aktivnostima na bilo koji način.

"Konvencija o pravima djeteta jasno obavezuje da svi subjekti moraju sve svoje aktivnosti koje se tiču djece i u koje su uključena djeca sprovoditi isključivo u najboljem interesu djece, pa tako i u toku predizborne kampanje i održavanja izbora. Predizborna kampanja je uvijek prilika da političke stranke pokažu veću osjetljivost i razumjevanje za brojna osjetljiva pitanja dječijeg odrastanja i ono što je veoma važno pri tome je da najbolji interes djece obavezuje da se djeca ne koriste u predizbornim aktivnostima za ostvarivanje ciljeva odraslih, već da se potrebe za unapređenje i poboljšanje svih segmenata dječijeg života i njihvog odrastanja prepoznaju u programima političkih subjekata”, naveli su u svom odgovoru Direktu. 

U Transparensi internešnalu BiH (Transparency international, TI), koji radi monitoring izborne kampanje u BiH, kažu da iz spota nije sasvim jasno da li se radi o stranačkom ili o spotu Gradske uprave, jer su na kraju videa i logo SNSD-a i grb Trebinja. 

“Ne bi bilo prvi put da se u reklami javnih ustanova i preduzeća promoviše neki kandidat, mi smo brojne takve slučajeve zabilježili prethodnih godina, ali i ovih mjesec dana koliko pratimo predizborne aktivnosti. Zakonom je zabranjeno javnom sektoru da vrši promociju političkih stranaka i kandidata. Što se tiče djece u spotu, taj prvi dan škole je bio posebno problematičan, jer smo imali brojne kandidate, ali i one bez ikakve javne funkcije koji su ulazili u škole, slikali se, dijelili poklone i koristili djecu u svojoj kampanji. Mi smo više prijava uputili Ombudsmanu za djecu (ne konkretno u ovom slučaju)  i očekujemo da vidimo kakav će biti stav o ovom pitanju”, rekli su Direktu u TI BiH.

Nakon što CIK dostavi svoj odgovor Ombudsmenu za djecu RS biće poznato više detalja o eventualnim kršenjima prava djeteta u predizbornom videu trebinjskog SNSD-a i mogućim sankcijama.

Close