Onda su došli po mene, ali nije bilo nikog da se pobuni

Onda su došli po mene, ali nije bilo nikog da se pobuni

"Ženski marš - borba za život"- naziv je drugog protesta održanog u Sarajevu. Učesnici su izrazili nezadovoljstvo zbog spore nabavke vakcina. Lošeg odgovora na pogoršanu epidemiološku situaciju. Nemogućnosti adekvatnog liječenja zaraženih. Za sve krive aktuelnu vlast na državnom i federalnom nivou. Traže njihovu smjenu, a odgovornosti ne amnestiraju ni opoziciju konstatujući da nijedna stranka nije ponudila adekvatan plan borbe protiv pandemije. Rok za ispunjenje njihovih uslova je prvi maj. Uprotivnom na praznik rada najavljuju nove proteste.

foto: N1

Piše: Rasim Pavica/ N1

Građani danas izlaze na proteste naprosto da bi obratili pažnju na sebe sa stanovišta vlasti”.

Protesti u Sarajevu – šta kažu građani?

Važno je pokazati otpor. Važno je pokazati nezadovoljstvo”.

“Danas kada nam pokazuju da nam život nije toliko važan koliko njihov… Želimo pokazati da na to ne možemo pristati”.

“Nadam se da ćemo pokazati nešto sa ovim”.

“Makar pokušavamo nešto. I dok god pokušavamo nadati se, nada posljednja umire”.

“Nije bitno koliko nas je. Bitno je da smo sve bolje i ljepše i civilizovanije organizovani”.

Ovo su samo od nekih poruka građana sa današnjeg protesta u Sarajevu.

“Kao što vam je poznato mi smo zahtjevale njihove neopozive ostavke. Kako već tri decenije većina izabranih i imenovanih ne živi našu svakodnevnicu… Već svoju iznadprosječnu. U paralelnom univerzumu. Gledajući nas obične smrtnike kako umiremo. Propadamo, iseljavamo i jedva preživljavamo. Najjeftinija vakcina košta 10 američkih dolara. Toliko izgleda vrijedi jedan ljudski život u BiH. Mi imamo svoju državu i hoćemo da nam je dobro sad. A ne za 2.000 godina”, poručuje Maja Gasal Vražalica, jedna od organizatorica.

Odata počast svim preminulima od COVID-19

“Minutom šutnje odajmo počast svim onim 8 hiljada i nešto umrlih od koronavirusne infekcije. Koji nisu uspjeli da prežive. Neka im je hvala. A oni koji su odgovorni za njihove živote, neka se stide. I neka budu prozvani na način kako ih je prozvala ova grupa“, dodaje Bakir Nakaš, učesnik protesta.

“Prvo su došli po komuniste. Ja se nisam pobunio jer nisam bio komunist. Zatim su došli po Židove. Ja se nisam pobunio jer nisam bio Židov. Zatim su došli po sindikaliste. Ja se nisam pobunio jer nisam bio sindikalist. Zatim su došli po katolike, Ja se nisam pobunio jer sam bio protestant. Zatim su došli po mene. Ali tada nije bilo više nikoga da se pobuni. Da li ćete se pobuniti ili čekati da dođu po vas? Do vas je”, navodi Edina Gugać, učesnica protesta.

“Ode i drugi ‘send’ u nadi da naši zahtjevi neće otići u ‘spam’. Da će zastupnici koje mi plaćamo. I koje smo mi birali sada ustati da rade za nas. A ne za svoje stranke”, kaže Nejra Latić Hulusić, jedna od organizatorica protesta.

Poslavši svoje zahtjeve na adrese parlamentaraca učesnici današnjeg protesta su poručili da im ostavljaju rok do 30. aprila.

Close