Opština Gacko - U novu godinu sa novim kreditom

Opština Gacko – U novu godinu sa novim kreditom

U 2020. godini opština Gacko računa na budžet od 12 miliona, ali i na novi kredit od 4 miliona, odlučili su danas odbornici većine u SO Gacko.

so-gacko

Poslednja sednica SO Gacko u 2019. godini

Iako broj stanovnika opada, opštinska kasa se ne smanjuje, čak, beleži blagi rast. Tako će u narednoj godini Gacko računati na 12 miliona maraka. Od toga su ukupni prihodi planirani u iznosu od 10,5 miliona maraka. Najveći udeo, 4,9 miliona, će činiti sredstva iz tzv. rudarske rente. Ipak, efekat pozamašnog budžeta iz prethodnih godina nije vidljiv na terenu.

Gacko je opština koja nije rešila osnovna infrastrukturna pitanja - vodosnabdevanje i kanalizacionu mrežu. O toplifikaciji, šetalištima, igralištima i rekreativnim sadržajima, izlišno je i pričati.

Stoga su zamerke opozicionih odbornika bile usmerene ka aktuelnoj vlasti koja nije pokazala sposobnost da, uprkos zavidnim sredstvima, građanima obezbedi bolji kvalitet života.

Kako bi rešio neke od gorućih infrastrukturnih problema, Kabinet načelnika je odbornicima predložio da se opština zaduži za još 4 miliona. Kredit će se otplaćivati u narednih 8 godina uz kamatu od 5 odsto.

Sumorna demografska slika
Na skupštini se moglo čuti da je sve vidljiviji pad broja stanovnika. Opozicioni odbornici su iznosili procene da u opštini Gacko trenutno živi samo oko 7,5 hiljada stanovnika. Pomenut je i podatak da su u ovoj godini umrle 102 osobe, dok je rođeno samo 64 dece.

Radoica Antunović, zamenik načelnika je rekao da će najveće zaduženje opštine biti 2023. godine kada će preći 10 odsto budžeta što je daleko od 18 procenata koliko je dozvoljeno.

Mi smo mogli uzeti i veći kredit, ali nam ne treba”, pohvalio se.

Sam kredit će biti iskorišćen za dogradnju vodovodnog sistema, asfaltiranje lokalnih putava i izmirenje dugovanja iz prethodnog perioda.

Budući da je jedan kredit već podignut za rešavanje pitanja vodosnabdevanja, a javnost obaveštena da je finansijska konstrukcija za taj projekat potpuno zatvorena, vodovod i lokalni putevi su se, tako, svrstali u bezdane jame za javne novce u ovoj hercegovačkoj opštini.

Osnovni argument opozicije je bio da deo kreditnih sredstava lokalna vlast godinama ne uspeva da realizuje.

Imamo 1,3 miliona neutrošenih kreditnih sredstava koje u budžetu prikazuju kao suficit. Sa druge strane, dižemo novi kredit od koga će 850 hiljada biti izdvojeno da platimo neizmirene obaveze iz prethodnog perioda prema izvođačima. Sada je jasno zašto načelnik kaže da Hercegovina nema dovoljno operative za realizaciju projekata kad im opština duguje tolike pare”, rekao je odbornik Socijalističke partije.

Zamerke opozicionih odbornika nisu uspele da pokolebaju glasačku mašinu skupštinske većine. Odluka je usvojena čime je izvršna vlast dobila zeleno svetlo da krene u postupak zaduženja.

Kredit je bio najvažnije tačka na današnjem zasedanju. Važnija i od Budžeta. Ali, teško će se doći do para. Ova odluka je usvojena, ali sam pesimista da će dočekati finale”, komentarisao je odbornik opozicije aludirajući da vlast obezbeđuje sredstva za finansiranje predstojeće izborne kampanje.

Close