Optimistično, ali oprezno – Trebinje spremno ulazi u novu turističku sezonu

Optimistično, ali oprezno – Trebinje spremno ulazi u novu turističku sezonu

Prema procjenama svih relevantnih aktera globalne turističke industrije, zbog pandemije virusa korona, turistička 2021. godina biće krajnje neizvjesna, ali iz Svjetske turističke organizacije stižu ohrabrujuće procjene da će turizam, iako najviše pogođen, imati i najbrži tempo oporavka. U trebinjskoj Turističkoj organizaciji kažu da se nadaju dobroj sezoni i da je spremno dočekuju.

U prva tri mjeseca ove godine realizovali smo niz aktivnosti kako bismo se adekvatno pripremili za predstojeću turističku sezonu i spremno dočekali turiste. Priredili smo onlajn nagradne igre na društvenim mrežama, uzeli učešće na više vebinara i video konferencija, pripremili digitalne marketinške kampanje, izvršili izmjenu kompletnog vizuelnog identiteta, te organizovali sastanak sa predstavnicima nosilaca turističke ponude Trebinja gdje je donesen zaključak da spremno dočekujemo predstojeću turističku sezonu”, kaže Žarko Vico iz TO Trebinje.

Ovoga puta, ističe Vico, Trebinje će se fokusirati na domaće tržište, kao i tržišta okolnih država, prvenstveno Srbije.

Očekujemo veliki odziv domaćih turista zbog turističkih vaučera koje je omogućila Vlada Republike Srpske, ali i turista iz Srbije što zbog blizine tržišta, što zbog posebnih veza i blažeg režima prelaska granica koji je najavljen”, objašnjava Vico za naš portal.

Dobri rezultati uprkos pandemiji

Nakon izuzetno dobre 2019. godine, kada je u Trebinju zabilježeno preko 100.000 registrovanih noćenja, turistička 2020. godina bila je najteža u proteklom dvodecenijskom periodu, smatraju u trebinjskoj Turističkoj organizaciji. Ipak, uspjeli su da turističku 2020. godinu zaključe uspješno, sa 41.799 registrovanih noćenja.

To predstavlja oko 42% zabilježenog broja noćenja u 2019. godini. Osim smanjenja broja turista, pandemija je uslovila manje turista iz svih dijelova svijeta, pa smo prošle godine imali oko 65 posto domaćih turista, dok su inostrani turisti zabilježili oko 35 posto ukupnih noćenja. Ubjedljivo najveći broj inostranih noćenja zabilježili su turisti iz Srbije (oko 65%), a njih slijede turisti iz Crne Gore (oko 13%), Turske (oko 7%), Hrvatske (oko 3%), te Grčke i Kine (oko 1%)”, kaže Vico.

Onlajn promotivne kampanje kao recept za uspjeh

TO Trebinje u prošloj godini fokus je stavila na niz promotivnih kampanja koje je realizovala samostalno  ili u saradnji sa drugima, a aktivnosti je uglavnom usmjerila na domaće tržište i turističke destinacije u region.

Žarko Vico (u sredini)

Prve kampanje smo realizovali sa Turističkom organizacijom Republike Srpske, pod nazivom Ne otkazuj svoj put u Trebinje – odloži ga i Sačuvajmo turizam zajedno, a imale su za cilj očuvanje turističke privrede Republike Srpske i uticanje na svijest potencijalnih turista da svoj put u RS odlože za naredni period. Posebno dobar odjek u široj turističkoj javnosti imala je naša promotivna akcija pod nazivom Ljetuj u Trebinju u okviru koje je, uz podršku Grada Trebinja, dodijeljeno 60 turističkih poklon vaučera. Za potencijalni boravak u našem gradu tada se prijavilo preko 10.000 zainteresovanih turista, uz blizu 20.000 posjeta sajtu www.ljetujutrebinju.com iz preko 30 zemalja svijeta”, ističu iz TO Trebinje.

Vaučeri dali dobar rezultat

Program Vlade RS, koji je podrazumijevao izdavanje turističkih vaučera za državljane Republike Srpske, a u kome je Turistička organizacija Trebinja od samog početka uzela aktivno učešće, dao je posebno dobar rezultat u ovom gradu. Trebinje je, stoga, zaključno sa mjesecom septembrom, u prošloj godini bio destinacija za koju je vladalo najveće interesovanje. U drugoj polovini jula i u avgustu, Trebinje je, tako, uprkos pandemiji virusa korona, doživjelo “turistički bum”.

Cijeli tekst pročitajte na sajtu Priče sa granice.

Projekat Priče sa granice je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Close