Optimizam nakon sastanka sa gradonačelnikom: Sindikalci trebinjske GU traže minimum zagarantovanih prava

Optimizam nakon sastanka sa gradonačelnikom: Sindikalci trebinjske GU traže minimum zagarantovanih prava

Sastanak gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića sa predstavnicima Sindikata uprave Republike Srpske, koji je održan danas u Trebinju, trebalo bi da rezultira zaključenjem novog kolektivnog ugovora kojim će biti definisana sva prava koja radnicima pripadaju kroz Posebni kolektivni ugovor, rekao je nakon sastanka predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić. Najavio je da će već u petak sindikalci početi pregovore sa gradonačelnikom. 

Radnici trebinjske Gradske uprave (GU) jedini su u Republici Srpskoj koji nemaju najnižu zagarantovanu cijenu rada, koja je definisana kroz Posebni kolektivni ugovor (PKU), jer je poslodavac plate definisao pravilnikom.  

“Najmanju cijenu rada radnici u GU nemaju, jer sindikati sa poslodavcem nisu zaključili PKU. Poslodavac je donio pravilnik o platama, a sindikat uprave je 8. decembra Ustavnom sudu RS predao inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti tog pravilnika za obračun plata zaposlenih u GU, iz razloga što je pravilnikom uređen manji obim prava u odnosu na onog koji je definisan PKU, što je u suprotnosti sa zakonom. Mi čekamo da se sindikalci dogovore sa poslodavcem, a ako se ne dogovore, nadam se da će Ustavni sud dalje odlučivati. Cijena rada u Trebinju je 105, a minimalna je 110”, rekao je Marić. 

Dodao je da je sindikat angažovao advokatsku kancelariju koja će biti na usluzi radnicima koji se odluče na tužbu protiv gradonačelnika. No, pitanje je koliko je realno da će se bilo ko od radnika trebinjske Gradske uprave odlučiti na taj korak. Marić smatra da za tim vjerovatno neće ni biti potrebe, jer je optimističan u pogledu dogovora koji je danas postignut sa gradonačelnikom Trebinja. 

“Zakonom je definisano pojedinačno ostvarivanje prava, sindikat će snositi sve troškove i troškove vještačenja i svega onoga što proizilazi iz jednog parničnog postupka. Ja sam siguran da će se nakon ovog današnjeg sastanka postići rezultat da radnici budu zadovoljni, uvažavajući pad prihoda i epidemiološku situaciju. Mi tvrdimo da radnici nisu krivi za to i moraju dobiti ono što je zagarantovano. Mislim da će se pronaći dovoljno razuma i da ćemo riješiti to u narednih 15 dana”, kazao je Marić. 

Do sada, tvrde u ovom sindikatu, nije postojao prostor za dijalog, jer gradonačelnik nije formirao tim za pregovore s sindikatom. Predsjednik Sindikalnog odbora GU Trebinje Srbo Škero napominje da radnici traže samo minimum svojih prava. 

“Kada je na snagu stupio novi zakon, u martu prošle godine, rok je bio 60 dana da poslodavac pozove sindikat na pregovore. Do toga nije došlo, pa smo mi krajem aprila pozvali gradonačelnika Ćurića i predložili da nam da tim za pregovore, ali ni do toga nije došlo. Išli smo i preko upravnog inspektora da i on nešto uradi po tom pitanju, on je donio neko obavještenje gdje je ukazao da gradonačelnik nije postupio po zakonu i da je napravio propuste. Mi ćemo, ako ne dođe do dogovora, to iskoristiti na sudu da bismo ispunili svoja minimalno zagarantovana prava”, pojašnjava Škero. 

U narednih 15 dana u Trebinju će, kako je najavljeno, biti organizovana sjednica Republičkog odbora Sindikata uprave Republike Srpske na kojoj će biti razmatrani naredni potezi sindikata. 

Izjave za medije nakon današnjeg sastanka nije davao gradonačelnik Mirko Ćurić. 

Close