Osnovana "Umbrella" - mreža nezavisnih istraživačkih medija

Osnovana “Umbrella” – mreža nezavisnih istraživačkih medija

Okupljanje i jačanje nezavisnih istraživačkih medija koji će kroz istinite, objektivne, zasnovane na činjenicama, profesionalne medijske sadržaje služiti interesu javnosti te zagovarati medijski prostor oslobođen od političkih, ekonomskih, poslovnih i drugih uticaja cilj je Udruženja „Umbrella“. Ovo udruženje osnovale su u Sarajevu neprofitne organizacije iz BiH, njih 13, među kojima je i "Direkt" portal. 

Na prvoj redovnoj Skupštini Udruženja poručeno je da „Umbrella“ predstavlja Mrežu istraživačkih medija, putem koje će članovi i članice vršiti prtisak na javnost upoznavajući je sa svim protivzakonitim, korupitivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju bh. društveni sistem. U svom fokusu djelovanja, kroz različite aktivnosti, članice Umbrelle radiće na promicanju novinarskih vrijednosti, te vraćanja povjerenja javnosti u ovu profesiju. 

U okviru svog djelovanja Umbrella će služiti kao resursni centar za neprofitne medije koji nemaju dovoljno kapaciteta da svoje istraživačke novinarske sadržaje plasiraju u različitim medijskim formatima (audio i video produkcija), te da im pomogne u pripremi sadržaja (podrška u vidu opreme i dodatnih vještina), organizovanju i zaštiti baza podataka, digitalnoj sigurnosti, ali i da pruža pravnu podršku i pomoć u slučajevima tužbi za klevetu, ali i drugih pritisaka na medije.

Programski ciljevi „Umbrelle“ su pružanje aktivnog, profesionalnog, odgovornog i  kvalitetnog doprinosa slobodi govora i omogućavanje pristupa istinitim informacijama, objektivnim analizama i realnim preporukama donosiocima odluka i  široj zajednici, promovisanje pozitivnog i demokratskog  međuetničkog i opšte-društvenog dijaloga, reintegracije društva i uključenja BiH u euro-atlantske integracije, kao i promocija nezavisnog, objektivnog i na najvišim profesionalnim standardima utemeljenog analitičkog i istraživačkog novinarstva.

 „Umbrella“ će prvenstveno raditi na razvoju svojih članova i članica - medija kroz ekspertsku i tehničku podršku, te na razvoju njihovih kapaciteta i podizanju efektivnosti, ali i na promociji slobode medija i slobode izražavanja.  

Udruženje za medijski aktivizam - Inforadar.ba

Fondacija „INFOHOUSE“- Interview.ba

Udruženje građana „IMPULS“ - Impulsportal.net 

Udruženje građana „SPIN MEDIA“- Spin-portal.info 

Udruženje građana eTrafika.net - eTrafika.net 

Udruženje „SEMPER-Servis za medijsku profesionalnu edukaciju i razvoj“ - Gerila.info 

Udruženje građana „Druga priča“ - Direkt-portal.com 

Udruženje za promociju evropskih standarda i unapređenja poslovnog ambijenta - Capital.ba

Udruga BURA INFO-Hercegovina.info

Udruženje građana „Restart Srpska“ - Infoveza.com 

Udruženje građana “Centar za kritičko mišljenje”- Tačno.net

Udruženje „U Fokusu“ - Fokus.ba 

Udruženje „Centar za razvoj medija i analize“ - Žurnal

Close