Osude nakon incidenta u Gacku- Postiđeni smo

Osude nakon incidenta u Gacku- Postiđeni smo

Nakon incidenta ispred džamije u Gacku podršku Islamskoj zajednici danas su pružili predstavnici Srpske pravoslavne crkve istakavši da se radi o necivilizacijskom činu. Očekuju od institucija da reaguju i da spreče da se ovakve stvari ponavljaju.

Sa današnjeg sastanka u Medžlisu IZ Gacko

Svi smo bili zatečeni ovim necivilizacijskim činom, skrnavljenjem bogomolje. Iako se radi o bolesnoj osobi, to ne umanjuje odgovornost svih nas. I porodice i institucija društva”, rekao je danas paroh Velimir Kovač na sastanku u Mežlisu Islamske zajednice u Gacku.

Sastanak je usledio kao izraz podrške Sadetu ef. Bilaliću, glavnom imamu u Gacku, nakon incidenta koji je napravio Danel Rajković ispred Mehmed-agine džamije.

Moramo se potruditi da se ovaj problem reši da se ne bi ponovio ili nešto još gore. Važno je da smo danas ovde zajedno i da pružimo podršku povratnicima jer svaka devijacija u društvu ima refleksije na njihov život. I obično oni budu prvi na udaru bez obzira da li se radi o bolesti ili ekstremizmu. Pomenuti incident šalje jednu ružnu sliku o Gacku i svi smo postiđeni ovim”, istakao je Kovač.

Salem ef. Dedović, mostarski muftija je istakao važnost zajedničkog nastupa i odnosa prema necivilizacijskom ataku.

On nas je uznemirio zato što jedna takva osoba ima otvoren put da deluje i ugrožava sigurnost. Uznemireni smo da naše društvo, naš sistem, nema mehanizme koji ovo odlučno rešavaju i tako da štite građane. To nas uznemirava što nema adekvatnog odgovora. Nešto se apsolutno mora učiniti. Naš susret ovde zajedno sa braćom iz SPC je najsnažnija poruka ovdašnjoj javnosti”, naglasio je on.

Danel Rajković je na sebe skrenuo pažnju početkom marta ove godine kada je putem društvenih mreža pretio smrću imamu džemata Blagaj Emiru Muhiću. Pretnje je ponovio i u avgustu, a nedavno je izvršio veliku nuždu ispred džamije u centru Gacka.

Pripadnici SIPA-e su Rajkovića danas uhapsili na području Gacka. Očekuje se da će nakon saslušanja postupajući tužilac doneti odluku o pokretanju predloga za određivanje mere pritvora.

Close