Osude zbog prijetnji redakciji "Capitala" - oglasio se i Dodik

Osude zbog prijetnji redakciji “Capitala” – oglasio se i Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da su prijetnje koje je redakciji CAPITAL-a uputio šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović neprimjerene.

Milorad Dodik (FOTO: Tanjug / AP, Darko Vojinović)

„Neprimjereno je da se bilo kome prijeti, to odbacujem. Ne znam o čemu se radi, mogu to da zaključujem iz vaših objava, ali u svakom slučaju potrebno je da onemogućimo bilo kakve, bilo kome, prijetnje, ali bilo bi korektno da i mediji pokušaju da budu objektivni, da ne iznose spekulacije i da ljudima ne stvaraju probleme netačnim stvarima. Ne kažem da vi objavljujete netačne stvari, vi ste poznati po tome što objavljujete istinite stvari, tako da u tom pogledu ja odbucujem bilo kakvu mogućnost da neko nekome prijeti“, rekao je Dodik danas na preskonferenciji.

Rekao je da Perović nije predstavnik SNSD-a i da je on predstavnik Republike Srpske, a da Republika nije vlasništvo njegove partije.

BH novinari: MUP odmah da pokrene istragu zbog prijetnji Perovića

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalne prijetnje Duška Perovića, šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji, upućene redakciji portala Capital  i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću.

Agresivne prijetnje sa mogućim, ozbiljnim posljedicama po sigurnost i profesionalni integritet članova redakcije Capitala, Duško Perović je uputio putem telefona, vrlo brzo nakon što Capital danas objavio tekst o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji „Comsar Energy“, vlasniku koncesije za izgradnju termoelektrane  „Ugljevik 3“.

Perović je također zaprijetio da će on sam „zatvoriti“ portal Capital, ukoliko urednik Siniša Vukelić još jednom napiše bilo šta o radu kompanije „Comsar Energy“, te naglasio kako će ovaj portal brzo „završiti sa radom“, a  urednik Vukelić  „neka se seli na Mars“ !?

Upravni odbor BH novinara smatra kako su Perovićeve prijetnje ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, zbog čega MUP RS mora odmah pokrenuti istragu i preduzeti adekvatne mjere prema napadaču – službeniku Vlade RS koji trenutno živi u Moskvi. Istovremeno, UO BH novinara zahtijeva od Vlade RS i premijera Radovana Viškovića da javno osude primitivno i bahato ponašanje njihovog službenika, te poduzmu zakonom propisane mjere prema Peroviću, čije prijetnje Capitalu predstavljaju ozbiljno krivično djelo“, navodi se u saoštenju udruženja.

O prijetnjama redakciji Capitala, Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnost novinara, uključujući i Ambasadu Rusije u BiH, budući da su ove prijetnje upućene sa teritorije Ruske Federacije.

CZZS: Spriječiti slične prijetnje u budućnosti

Centar za životnu sredinu  poziva sve relevantne institucije, a posebno predstavnike medija da osude ovaj događaj i doprinesu sprečavanju budućih sličnih prijetnji i napada na novinare, kojima, nažalost u posljednje vrijeme, nerijetko svjedočimo.

Ovakva reakcija posebno zabrinjava, jer je riječ o diplomatskom predstavniku Republike Srpske te se postavlja pitanje čiji interesi su prioritet našim zvaničnicima. Centar za životnu sredinu zajedno sa portalom Capital.ba sarađuje na serijalu članaka posvećenih elektroenergetskom sistemu u Bosni i Hercegovini. Smatramo da svi građani imaju pravo na informaciju, a da je sloboda medija preduslov za zdravu životnu sredinu“, navodi se u njihovom saopštenju.

UNRS: Nedopustivo ponašanje Perovića

Udruženje novinara Republike Srpske najoštrije osuđuje postupke šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duška Perovića i upućne prijetnje redakciji portala „Capital“ i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću, zbog objavljivanja priče o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji „Komsar Enerdži“.

Udruženje poručuje Peroviću da Ustav Republike Srpske, koju on predstavlja u Rusiji, članom 26. garantuje „slobodu štampe i drugih sredstava javnog obavještavanja“.

Ovim putem podsjećamo i Perovića, ali i druge pojedince koji smatraju da su oštećeni radom medija, da svoju zaštitu mogu da potraže u važećim propisima, a nikako u sopstvenoj sili ili uticaju koji je stečen tokom obavljanja dužnosti u ime svih građana Republike Srpske. Nedopustivim smatramo korišćenje političke moći, položaja i ovlašćenja koje su pojedincu date u ime Republike Srpske, za obračune sa medijima i medijskim radnicima“, navodi se u saopštenju UNRS.

Close