Para nikad dosta: Berkovićkim odbornicima veća naknada

Para nikad dosta: Berkovićkim odbornicima veća naknada

Odbornici Skupštine opštine Berkovići su na posljednjoj sjednici, održanoj u petak, izglasali povećanje odborničkog dodatka, pa će, umjesto dosadašnjih 200, dobijati 340 maraka, koliko maksimalno može da bude odbornički dodatak u ovoj opštini, uzimajući u obzir visinu prosječne plate.

Ovaj prijedlog nezavisne odbornice Dragane Pejović, koja je nedavno napustila SDS, podržalo je sedam odbornika, dok ih je šest bilo protiv. Protiv ovog prijedloga glasala su četiri odbornika SDS-a i dva bivša SDS-ovca koji djeluju kao nezavisni odbornici.

U lokalnoj opoziciji ovakav prijedlog pravdaju željom da razliku novca od 140 maraka preusmjere u humanitarne svrhe. Detalja o tome još nema, pa nije moguće upratiti da li će novac zaista biti iskorišten za tu namjenu.

Prijedlog je prošao, jer je tas na vagi bio odbornik Socijalističke partije (SP), kaže načelnik Berkovića Nenad Abramović (SDS). Odluka o povećanju dodatka je, smatra, neodgovorna.

„Ta odluka će nas koštati oko 33 hiljade maraka godišnjem nivou. S obzirom na to da je usvajanje ove odluke došlo nakon usvajanja nacrta budžeta, postoji opasnost da će ona ugroziti realizaciju nekog projekta u 2019. godini. Još je zanimljivije objašnjenje da će odbornici na ovaj način humanitarno djelovati. Skupština godišnje zasjeda šest puta, sjednice u prosjeku traju po dva sata. Dakle, godišnje je to ukupno 12 radnih sati, a svaki odbornik će naplatiti 4.080 maraka, što je 340 maraka po satu. Izlišno je to komentarisati“, kazao je Abramović za „Direkt“.

Ovo je drugo povećanje odborničkog dodatka u Berkovićima. Poslije prvobitnih 100 maraka, odmah nakon lokalnih izbora, na inicijativu skupštinske većine, predvođene SDS-om, odbornici su jednoglasno podržali povećanje odborničkog dodatka sa tadašnjih 100 na 200 maraka.

Iako se u javnosti više puta govorilo o tome kako je Abramović ostao bez skupštinske većine, on smatra da većina nije upitna. Posljednje glasanje za povećanje odorničkog dodatka, uvjeren je, ne može biti pokazatelj toga ko ima većinu u lokalnoj skupštini.

"Što se tiče većine, svi prijedlozi izvršne vlasti su podržani - rebalans budžeta za 2018. godinu i nacrt budžeta za 2019. Dvoje odbornika koji su ranije napustili SDS podržavaju naše prijedloge", kaže Abramović.

Close