“Pavgord” i novosadski „Galens“ ulaze u Pavlović banku i FG „Birač“

“Pavgord” i novosadski „Galens“ ulaze u Pavlović banku i FG „Birač“

Fočanska firma “Pavgord” i novosadski “Galens” planiraju da ponude Vladi Republike Srpske otkup 43 miliona KM potraživanja institucija i preduzeća RS od Fabrike glinice (FG) „Birač“, a kako bi ispunili uslove za to već su kupili hotel „Jahorina“, te sa sedam miliona planiraju dokapitalizovati Pavlović International Banku, otkriva portal CAPITAL.

Piše: Svjetlana Šurlan/Capital

Podsjećamo, Vlada RS zaključila je 11. jula da „Batagon International“ iz Švajcarske nije ispunio ugovorne obaveze o otkupu potraživanja Srpske od FG „Birač“ i zadužila institucije i preduzeća da raskinu ugovor sa tom kompanijom.

Pored ranije zainteresovanih, kompanije “AluChem” iz SAD-a i „Metal Investments Limited“ braće Mile i Mladena Sekanića iz Londona, te „Boksita“ iz Milića, za otkup potraživanja sada su u igri i „Galens“ iz Novog Sada i „Pavgord“ iz Foče.

S obzirom da je Vlada RS ranije odredila uslove koje potencijalni kupac treba da ispuni da bi otkupio potraživanja RS u FG „Birač“, te da oni podrazumijevaju ulaganje u bankarstvo i hotelijerstvo, „Galens“ i „Pavgord“ su već preduzeli korake ka ispunjavanju tih uslova.

Prodat hotel „Jahorina“

Na licitaciji održanoj prošle sedmice novosadska i fočanska firma kupile su devastirani hotel „Jahorina“ na istoimenoj planini, saznaje CAPITAL.

Hotel „Jahorina“, koji je izgorio u požaru 2002. godine i od tada nije u upotrebi,  platili su 3,5 miliona maraka.

Kupac se obavezao da će na mjestu hotela „Jahorina“ sagraditi luksuzni hotel, da će i roku od godinu početi sa gradnjom i u roku od tri godine završiti gradnju novog hotela.

Kupac je bio obavezan i da dostavi dokaz o postojanju sopstvenih finansijskih sredstava na računu domaće ili inostrane banke namijenjenih za gradnju u iznosu ne manjem od 30 miliona KM.

Akcije Pavlović banke na javnoj ponudi

Nakon nekoliko puta odgađane dokapitalizacije Pavlović International Banke 13. juna je raspisan novi javni poziv za prodaju akcija te banke u iznosu od sedam miliona maraka, objavio je portal CAPITAL.

Cijeli postupak trebalo bi da bude završen najkasnije do 22. jula. Do prethodnog petka, do kada je trajao rok za pravo preče kupovine, nije izvršena dokapitalizacija, pa su akcije javno ponuđene na Banjalučkoj berzi.

„Galens“ i „Pavgord“ bi i u ovom slučaju trebalo da budu kupci, a sedam miliona KM da uplate ovih dana, najkasnije u ponedjeljak, saznaje CAPITAL.

Ko su „Galens“ i „Pavgord“?

„Galens“ je kompanija registrovana u Novom Sadu u Srbiji.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, postoji kompanija za proizvodnju, trgovinu i usluge „Galens“,osnovana 2004. godine, i sa njom četiri povezane firme, „Galens Invest“ (2009), „Uni Galens“ (2012), „Project Galens Invest“ (2017) i „Zvezdara Galens Invest“ (2018).

Sve firme u registrovane za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

Neto dobit koju je „Galens“ zabilježio lani iznosila je 199.241.000 dinar, odnosno oko 3,2 miliona KM.

„Galens Invest“ imao je dobit od 312.147.000 dinara ili oko pet miliona KM.

„Uni Galens“ je bio u gubitku u 2018. godini i to od 11.255.000 ili oko 183.000 KM.

„Project Galens Invest“ nije imao prihode i bilježi gubitak od 36.000 dinara ili oko 585 KM.

Najmlađa firma „Zvezdara Galens Invest“ počela je sa radom krajem prošle godine.

Kao zakonski zastupnici firmi vode se Radoljub Golubović, Vladimir Šojić, Dušanka Nenadov, Srđan Marjanović i Slaviša Tošić, dok imena vlasnika nisu navedena na sajtu Agencije za privredne registre Srbije.

„`Galens` je mlad i ambiciozan tim profesionalaca čiji poslovni moto je da stvara životne prostore po meri svih generacija. Uz pomoć spoljnih i unutrašnjih saradnika, ljudi koji su stručnjaci u onome što rade, `Galens` je u mogućnosti da izgradi stanove, lokale i garaže na najatraktivnijim lokacijama. Obzirom da nam je 2015. godine dodeljena nacionalna nagrada Business Partner, imamo dodatni motiv da svoj renome održimo i opravdamo gradeći odnose sa svakim budućim kupcem”, navedeno je, između ostalog, na sajtu “Galens Investa”.

Prodaju stanove u naselju “New Minel” u Beogradu, “Kej Garden Residence” u Novom Sadu od 200.000 kvadratnih metara, a prema navodima sa sajta grade i naselja “Avenija Garden”, “Kraljev park” i “Pupinova palata”, sve u Novom Sadu. Na Zlatiboru grade kombinaciju hotela i apartmanskog naselja “Zlatiborski biser” od 40.000 metara kvadratnih.

Njihove investicije koje su u fazi realizacije se procjenjuju na 200 miliona evra, od kojih je najznačajnija izgradnja stanova površine 250.000 kvadratnih metara, a pripremaju još značajniji kompleks od čak 500.000 kvadrata.

„Pavgord“ je fočanska firma Gordana Pavlovića. Ova firma je 2015. godine kupila potraživanja litvanske Ukio banke od Fabrike glinice „Birač“ koja stečajni upravnik nije priznao.

“Pavgord” u više sudskih postupaka pokušava da naplati potraživanja od „Alumine“, kćerke firme i najprofitabilnijeg dijela FG “Birač”.

Close