Pet zahtjeva vlastima i institucijama Republike Srpske

Pet zahtjeva vlastima i institucijama Republike Srpske

Organizacije civilnog društva su pred vlasti i institucije Republike Srpske stavile pet zahtjeva i pozivale akademsku zajednicu, javne ličnosti i sve građane i građanke da svojim potpisima podrže zahtjeve i pridruže se pružanju otpora kršenju osnovnih ljudskih prava u RS.

U svjetlu događanja u Republici Srpskoj u posljednjih nekoliko mjeseci, koji se ogledaju u stvaranju atmosfere straha, zabrani javnih okupljanja i najavama donošenja novih ili izmjena postojećih zakona kojima se uređuju neka od osnovnih ljudskih prava, organizacije civilnog društva iznose pet zahtjeva za vlasti i institucije Republike Srpske i pozivaju akademsku zajednicu, javne ličnosti i sve građane i građanke da svojim potpisima podrže ove zahtjeve i pridruže se pružanju otpora kršenju osnovnih ljudskih prava u RS.

Zahtjevi:

1. Mora se prestati sa donošenjem zakonskih rješenja koja ograničavaju uživanje ljudskih prava i građanskih sloboda i koja nisu u skladu sa međunarodnim standardima iz ove oblasti.

2. Ne smiju se limitirati i reducirati javni prostori za mirna i spontana okupljanja i sprečavati okupljanja građana/ki koji traže da se otkrije ko je ubio Davida Dragičevića. U najkraćem mogućem roku ovo ubistvo i nerazjašnjenje smrti ostalih naših sugrađana moraju da se riješe, a počinioci ubistava najstrože kazne.

3. Mora se prestati sa praksom zastrašivanja, prijetnji, etiketiranja i represije.

4. Mora se početi sa departizacijom sistema i usmjeravanjem na ostvarenje potreba svih građana, a ne samo jednog dijela građanstva i interesnih grupa, koje su bliske vlasti.

5. Svaki napad na novinare/ke mora se efikasno i profesionalno istražiti od strane policije, kako bi se kroz djelovanje tužilaštava i sudova kaznili počinioci, a javnosti poslala jasna poruka o nedopustivosti nasilja nad medijskim profesionalcima. Moraju se sankcionisati svi koji u javnom prostoru zabranjuju novinarima dostojanstven i siguran rad, koriste govor mržnje i stvaraju atmosferu linča!

POTPISNICE/I ZAHTJEVA: Banjalučki centar za ljudska prava, Helsinški parlament građana Banja Luka, Transparency International - Bosnia and Herzegovina, UG eTrafika.net, Udruženje BH novinari, BHN Klub novinara Banja Luka, Centar za mlade KVART, Centar za informativnu dekontaminaciju mladih Banja Luka, UG Oštra nula i Centar za životnu sredinu.

Peticiju možete potpisati OVDJE

Close