Pijani u Eldoradu

Pijani u Eldoradu

44 litra alkohola po glavi stanovnika uvezli smo prošle godine. Jasno je onda zašto nema pobune u zemlji u kojoj se ne samo kaiš nego i omča steže. Dok jedni odlaze, drugi u piću utapaju i tugu i nadu, a i mladost.

Da sve nije tako crno pobrinuli su se, pored kladionica, političari, tajkuni i ostala prateća im svita. Zemlja gde su nedostojni uspeli da dođu do priznanja, položaja i bogatstva je za njih najbolji od svih svetova. Dakle, ima i onih koji će vas ubeđivati da je ovo Eldorado. Verujte, za njih i jeste sa tendencijom da (im) bude i bolje. Sve dok državno telo koje glođu ne crkne.

Da su uzete sve okolnosti u obzir, ostali bismo ovako anahroni zaglavljeni u prošlosti , takoreći, mimo sveta. Ipak, protok vremena je neumitan, pa zaslužili to ili ne, u sedmici iza nas smo ušli u okruglu 2020. godinu.

A u novoj godini su nam rekli ono što odavno osećamo, a to je da od dve prosečne plate ne možemo prehraniti ni jednu običnu porodicu. No, statistika je varljiva dama. Dok se na jedne kezi, drugima se smeši. Prva porodica, recimo, možda ima problem sa varenjem, ali nema sa prehranom. Ni kod nas, a ni u okruženju, jerbo svi imamo barem jednu prvu porodicu. Oni se hrane sušijem i piju evian i moet. Letuju zimi, zimuju leti. Jašu slonove i plivaju sa delfinima. Ukoliko se neko pobuni, skloni su da se iskovreže, polome mikrofon i zagalame: “na svoje mesto, majmune”.

Inače, hoće to tako kad se iz brazde uskoči u službeno auto, kad se avionom traktor zameni, a buzdovan u Pal Zileri odene. Onda letiš, ali i dalje se pališ na Gocija. Ploviš na jahti, ali najslađe jedeš kašikom iz šerpe.

Ipak, i takav možeš da vedriš i oblačiš i kajmak iz budžeta da kupiš. U prošloj nedelji smo sabrali da prvoj porodici, tačnije firmi njenog potomka svakog dana dajemo 100 hiljada maraka. Nastranu ona 3 miliona kredita što smo od usta odvojili da ga ne sekiramo, pa da u očajanju posegne za drogom.

Elem, kad smo ga sklonili od pošasti narkomanije, nema smisla da škrtarimo na takvom potencijalu, takoreći, prointeru. Uostalom, za koga da štedimo? Naša deca su ionako otišla ili se spremaju. Jerbo, samo jedan sin ovde može da živi. Ostali, ako ne pristaju da životare, slobodni su da odu. Dok im nismo zabranili. A možda i hoćemo.

Ako imate dilemu oko našeg šepanja za normalnim, dovoljno je reći da su Hrvati u BiH glasali mahom za Kolindu.

U skladu sa novogodišnjim optimizmom, Luka Petrović, pola direktor, pola sekretar, je rekao da je Elektroprivreda bila malo pozitivna u prošloj, ali će biti mnogo pozitivna u narednim godinama. Imajući na umu da je ovo izborna, a da para treba i da im ni jedna banka ne veruje, strahujemo da su spremni da posrnulu ERS podvode, što znači da od pozitivnih stvari ona može računati samo na HIV.

A time se lista pozitivnog iscrpljuje. Uzalud su nas odgajali uz bajke. Danas u svetu pobeđuje zlo.

Džulijan Asanž naočigled svih umire u zatvoru, iz Australije, države-kontinenta koja je možda najviše u saglasju sa prirodom, stižu potresni prizori. Pola milijarde životinja je nestalo u požaru, a ljudi su nemoćni pred ognjem koji guta sve pred sobom.

Kako stvari stoje, pred svetom je jednostavan izbor. Ili će biti na strani Snežane ili maćehe. A taj izbor se stavlja i pred svakog od nas.

Na sreću, na nama je da odlučimo kojem carstvu ćemo da se privolimo. Imamo i celu godinu pred sobom da to pokazujemo.

Close