Piromani vole "Partizane"

Piromani vole “Partizane”

Požari koji poslednjih dana zaokupljaju hercegovačke vatrogasce posledica su ljudskog nemara. Ili namere? Od sedam intervencija koliko su juče imali gatački vatrogasci, tri su bile na Partizanskom groblju.

partizansko-groblje-gacko

Požar je zahvatio veći deo Partizanskog groblja

Da se mere borbe protiv korona virusa lakše podnose u malim sredinama opšte je mesto. Jednostavnije je održati socijalnu distancu, u prodavnicama i na šalterima uglavnom ne nailazite na gužvu, a kontakt sa prirodom je svakodnevan jer je ona nadohvat ruke.

Mada većina stanovnika poštuje preporuke i nastoji da ovaj period svima prođe što lakše, postoje i oni koji svojim ponašanjem prave štetu i dežurnim službama zadaju glavobolju.

Paljenje korova i suve trave po pravilu izmakne kontroli, pa su u istočnoj Hercegovini vatrogasci poslednjih dana stalno na terenu.

Juče je Vatrogasno-spasilačka jedinica Gacko intervenisala sedam puta. Od toga je čak tri puta bilo zbog požara na Partizanskom groblju. Zašto su na “Partizane”, kako kolokvijalno zovu ovo okupljalište mladih i mesto na kome su se rodile mnoge ljubavi, oko bacilli i piromani, teško je reći.

trim-staza-borovina-gacko

Trim staza je trenutno najpopularnije mesto u Gacku

Vinovnici su za sada nepoznati. Policija je upozorila da se svako paljenje vatre na otvorenom prethodno mora prijaviti vatrogasnim jedinicama. Podsetili su da je zakonom predviđena kazna od 100 do hiljadu maraka.

Ovako neodgovorno ponašanje osudili su juče i iz opštinskog Kriznog štaba ocenivši da je nedopustivo da se "zbog nemarnosti pojedinaca pripadnicima VJ, ali i PS Gacko stvara dodatni posao pored zadataka izazvanih vanrednom situacijom".

To kao da ne brine "poklonike" vatre u prirodi. Čak se nađu i oni sa idejom da raspale roštilj pokraj trim staze u borovini iznad Gacka koja je poslednjih mesec dana mesto fizičke i mentalne relaksacije brojnih meštana.

Vreme će oprati kamene ploče, trava će porasti, sve će se zazeleneti. Ipak, ostaje gorak ukus paljevine i crn obraz onih koji u doba vanrednog stanja na ovaj način “prave posao” i testiraju spremnost dežurnih službi.

Close