Pitanjem "Gdje je?" u BiH obilježen Međunarodni dan nestalih

Pitanjem "Gdje je?" u BiH obilježen Međunarodni dan nestalih

Pitanjem “Gdje je?” u BiH obilježen Međunarodni dan nestalih

Međunarodni dan nestalih je danas u Bosni i Hercegovini obilježen jednostavnim pitanjem: "Gdje je?" U BiH se, prema evidenciji Crvenog krsta još uvijek traga za oko 6.700 osoba. 

Izvor: N1

Preko 3.500 hiljade tamnih balona sa pitanjem "Gdje je?" su povodom Međunarodnog dana nestalih podelili volonteri Društva Crvenog krsta/križa BiH i 18 udruženja porodica nestalih osoba, prenosi N1. Baloni simbolizuju težak teret neizvjesnosti koji porodice nestalih prati kroz njihovu svakodnevnicu već preko 20 godina. Građani su imali priliku da, noseći ih, izraze solidarnost sa porodicama, simbolično preuzimajući dio njihovog tereta. Povodom ovog dana su sinoć i neka značajna mjesta, kao što je sarajevska Vijećnica, bile osvijetljena pitanjem „Gdje je?“ kako bi se podsjetilo na potrebe i prava porodica nestalih osoba.

Prema evidenciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za oko 6.700 osoba, a proces traženja je značajno usporen u zadnjem periodu.

Međutim, ubrzavanje procesa traženja te podrška porodicama zahtijeva iskrenu volju i zajednički napor, kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom regije. Po međunarodnom i domaćem pravu, porodice imaju pravo da saznaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima, a države krajnju odgovornost da ih podrže i daju im odgovore.

Close