Policija nije dozvolila advokatima da posjete uhapšene građane, sprovode ih u Zalužane

Policija nije dozvolila advokatima da posjete uhapšene građane, sprovode ih u Zalužane

Nakon što je banjalučka policija danas privela aktivistu grupe Pravda za Davida Ozrena Perduva nakon konferencije za novinare koja je održana na Trgu Krajine, i još nekoliko građana koji su se okupili ispred policijske stanice, među njima i Sofiju Grmušu, policija je uhapšene premjestila na nepoznate lokacije.

pravda-za-davida

Piše: Gerila.info

Prema komentarima na fejsbuk grupi Pravda za Davida, policija je uhapšene premjestila u Zalužane, i pustiće ih ujutro.

Advokatica Jovana Kisin je u razgovoru sa novinarom portala Gerila istakla da je pokušala da uđe u policijsku stanicu i posjeti uhapšene. Navela je da je pokušala da uđe u svojstvu “pokušaja branioca”, ali s obzirom da je odbrana totalno ukinuta u ovom postupku, njeno zastupanje je ponovo ostalo u pokušaju.

“To znači da nam opet ne dozvoljavaju, ne samo meni, bio je kolega Malešević, ne dozvoljavaju da uđemo u policijsku stanicu, ne dozvoljavaju da ostvarimo kontakt sa našim klijentima, ne dozvoljavaju da znamo kako su, gdje su, da li su ih saslušavali i gdje su ih odveli, koliko će ih zadržati, ali smo uspjeli da stupimo u kontakt sa dežurnim tužiocem i dežurnom sudijom. Ono što znam jeste da je sudija obaviještena da su oni lišeni slobode ali nije izdata pismena naredba o zadržavanju što je uslov da se lica zadrže u pritvorskim jedinicama. Po Zakonu o prekršajima to nije ispoštovano ali izgleda da smo samo mi zabrinuti što se zakon ne poštuje”, naglašava Jovana Kisin.

Na pitanje da li postoji ikakav osnov da se oni privedu zbog konferencije za novinare i da se policija ponovo poziva na kršenje Zakona o javnom okupljanju i nepostupanje po naređenju, Jovana Kisin je rekla da nije bila prisutna na Trgu Krajine ali je vidjela na snimku da pred novinarima stoje Ozren Perduv i Sofija Grmuša.

Jovana Kisin

“Ja koliko znam javni skup ne predstavljaju dva lica koja saopštavaju izjave okupljenim novinarima, niti novinari mogu predstavljati učesnike nekog javnog skupa samo zato što su tu sa kamerama da snime nečiju izjavu, tako da po meni tu nije bilo apsolutno nikakvih elemenata da se pomisli da je u pitanju javni skup. Drugo, nije bilo elemenata za lišenje slobode pošto zakon eksplicitno propisuje u prekršajnom postupku koji su razlozi za lišenje slobode. Tako da, sve i da su policijski službenici smatrali da je u pitanju javni skup, oni su mogli da izdaju prekršajni nalog na te okolnosti, nisu morali da hapse”, ističe Jovana Kisin.

Navela je da je pokušala da ostvari kontakt sa policijskim službenicima, i zatražila je informacinje da li postoji sudska naredba o zadržavanju.

“Pošto su nam i ti podaci bili uskraćeni, onda sam ja pozvala dežurnog tužioca da prijavim krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, povredu prava na odbranu, krivično djelo protivpravnog lišenja slobode i krivično djelo povrede ravnopravnosti građana. Međutim, dežurni tužilac je rekao da se ne može doći u prostorije Tužilaštva da se prijavi to krivično djelo i da ja policijske službenike prijavim policijskim službenicima u toj istoj stanici. Ja sam onda ušla u policijsku stanicu i tražila da prijavim krivična djela. Nisu se baš korektno ponašali i dopustili na prvu, ali nakon određenog nabjeđivanja da su dužni da zaprime krivičnu prijavu bez obzira od koga ona dolazi, primili su me u kancelariju. Obavila sam razgovor sa dežurnom inspektoricom koja je uzela moju usmenu izjavu, sačinila zabilješke u rokovniku, otišla iz kancelarije da razgovara sa dežurnim tužiocem, rekla da nema elemenata ni za jedno od prijavljenih krivičnih djela i nije željela da sačini ni zapisnik, ni službenu zabilješku, niti da mi da ikakav dokaz da sam ja uopšte sjedila tamo i prijavljivala krivična djela. Ponovo moramo sve ispočetka pismeno, od osam sati, jer kad sam otišla na protokol da predam pismeno krivičnu prijavu, odbili su prijem jer kažu da protokol ne radi nakon 20 časova”, navela je Jovana Kisin.

Close