Političari u BiH najplaćeniji u Evropi u odnosu na građane

Političari u BiH najplaćeniji u Evropi u odnosu na građane

Nigdje u Evropi političari ne zarađuju i do osam puta više od svojih građana osim u Bosni i Hercegovini. I tako godinama.

Foto: SRNA

Izvor: Tanja Vukomanović/ Srpskainfo

Dok plate parlamentaraca u zemljama EU iznose najviše tri prosječna lična dohotka, a u taj omjer uklopile su se i Hrvatska, Slovenija, kao i Srbija, u BiH je potpuno drugačije.

Ako uzmemo u obzir da je prosječna plata na početku ove godine u RS 887 KM, a u FBIH 924 KM, nijedan funkcioner ne bi smio da ima platu veću od 2.700 KM, što u BiH nije slučaj.

Kada se saberu tri plate, mjesečno se za članove Predsjedništva izdvaja oko 20.000 KM, dok državni parlamentarci primaju između 4.800 KM i 6.500 KM.

Iako plata političara u BiH svakako nije veća od plata političara u Evropi, razlika između njihovih primanja i primanja građana ubjedljivo je najveća, na osnovu čega stručnjaci zaključuju da „nema siromašnijeg naroda i bogatijih političara“.

Poređenja radi, poslanici u Njemačkoj primaju oko 18.000 KM, ministri oko 30.000 KM, ali to nije više od tri puta od prosječne plate građana, koja iznosi 8.000 KM.

U BiH parlamentarci zarade osam puta više nego građani, zbog čega na kraju mandata dobijamo alarmantne cifre koje za nekoliko godina mogu da ih dovedu skoro do milion KM.

I tako dok građanima BiH treba 20 godina da otplate kredit od 120.000 KM i kupe stan, narodni poslanici sa platom od 2.600 KM to mogu da urade za vrijeme trajanja jednog mandata, a ne moraju ni da dođu na posao.

Ipak, najviše zarađuju članovi Predsjedništva BiH i parlamentarici, koji za jedan mandat samo od plata mogu da zarade više od 300.000 KM, ali je cifra svakako veća ako se tome doda paušal, naknada za odvojeni život, naknadu za smještaj, prevoz, te topli obrok.

Ako plate političara uporedimo sa prosječnim penzijama, situacija je još alarmantnija. Dok je prosječna penzija u RS 351 KM, a u FBIH viša za 20 KM, plate parlamentaraca u BiH su i do 18 puta veće.

Zanimljivo je da se odnos u primanjima između građana i političara godinama ne mijenja. Osam prosječnih plata su političari u BiH primali i prije pet godina.

Close