Politika na seoski način

Politika na seoski način

Ima tih ljudi koji su iz vica avanzovali do politike i zaseli u fotelje. Iz njih vedre i oblače, a vole i da zagrme. Nepotrebno, jerbo većina onoga što kažu je da se čovek prekrsti. Iako ne veruje. Barem ne u njih. Pompezni i komični, kakvim ih je priroda stvorila, tragični su po zdravlje i budućnost ovog društva. Na žalost, za taj kancer lek nemamo, a kako stvari stoje, ovde neće imati ko da ga pronađe.

i-bi-nedelja

Da nije društvenih mreža ne bismo čuli da je jedna petočlana porodica u sedmici iza nas pobegla iz ove tužne zemlje. Za pet, dakle, znamo, a za onih 955 osoba koje su im se verovatno pridružile, javnost neće saznati. Statistika, naime, kaže da se prošle godine odselilo preko 50 hiljada ljudi, svake nedelje nas je 960 manje. Oni koji odlaze, doduše, nisu baš sigurni šta ih tamo čeka, ali znaju da im ovde dobro biti neće.

Sa druge strane, imamo i one kojima je ovde dobro, odlično čak. To su demagozi i ostali prodavci magle. Drug član Predsedništva npr, je, na optimizmu bez osnove, najavio investicioni cirkus, pardon, ciklus koji u sebi nosi preporod. Znajući da se iz sve snage zadužujemo i da nema za šta pas da nas ujede, jasno je da je to balon od predizborne sapunice koji će izduvati negde posle oktobra kada ćemo od rezultata moći da konstatujemo samo to da nas je za cele Laktaše i Ribnik pride, manje.

Doduše, okolnosti se menjaju. Za Đokića je ovo do juče bila obećana zemlja. U nedelji iza nas već mu pomalo miriše na zatvor, Da li će mu ministarska stolica i dalje biti udobna i meka najviše zavisi od ruskog laksativa. S obzirom da očekujemo jeftine ruske lekove, pomenutom ministru će narednih dana možda i da lakne. No, njegov slučaj će biti i potvrda da je u bananici republici malo šta pod našom kontrolom. Povija se ona prema istočnom ili zapadnom vetru, a najčešće onom koji iz Srbije stiže.

Elem, svoje poznavanje ruže vetrova je u sedmici iza nas demonstrirao i prvi čovek SDS-a koji je naumio da se preko izvesnog Popovića prikači na ruski voz. Popović je inače, primer da nepoznati i bez stranke, dakle političke težine, u Srbiji možete biti ministar. Samo ako imate jakog zaštitnika. Ako ste pomislili da se na isti način može opisati i prostitucija, niste daleko od istine. Uostalom, i politika je zanat najstariji.

Kad smo već kod politike na seoski način, u protekloj nedelji se nastavila saga o vaspostavljenju Saveta ministara. Natezanje konopca oko Božovića ne prestaje. Nešić je zapeo iz petnih žila, SNSD, čini se nevoljko, ali ipak vuče. Sa druge strane, SDA traži da im se vrati potpredsednik Skupštine, pa makar i bos. Da li će ovo biti španska ili će se oteći kao indijska serija zavisi opet od stranih vetrova koji su u stanju da neposlušne oduvaju. Ipak, imajući na umu staž aktera na političkoj sceni, ovde neposlušnih nema.

Zato i ne žalimo pare da se ohrabre za saradnju spremni. Milion maraka smo, recimo, dali sjajnoj Dušanki Majkić da bude ono što jeste i da radi to što već radi, a na polzu svih nas. Da pitate koji je njen konkretan doprinos, ne bi se našao onaj ko bi to znao da objasni. Ipak, možda je ona baš tu da ohrabri nišče duhom da je ovo obećana zemlja. Što ste niži, u ovom društvu možete biti viši.

Pričalo se i o magli i zagađenju proteklih dana. U Sarajevu je problem uspešno rešen isključenjem jednog vozila iz saobraćaja. Dočim, u Banja Luci, reče gradonačelnik, zagađenja i nema. Ne veruje Radojičić u merenja i merne instrumente. On samo u pasulj i u šolju gleda. A pasulj kaže da je sve jednostavno čisto. Dakle, nije do Radojičića i vlasti, nego do vas razrokih i krivo nasađenih što svemu manu nađete.

I, inače, kod nas je odavno “Nisam stručnjak, al’ mogu da pogledam” esencijalni uslov da postignete bilo šta u životu. U politici vas taj pristup iz vica lansira direktno u Vladu.

Uostalom, i Višković je u prošloj nedelji promovisan u osobu koja pomaže ugroženim porodicama, objavio je tu dirljivu sagu najjavniji od svih naših servisa. To što bi te porodice bile bez problema da ih on, uz pomoć svojih pajtaša, decenijama ne ugrožava, televizija nije rekla.

Tako višegodišnji diletantizam sada, očiglednije nego ikada pre, nailazi na profesionalni odgovor- stručnu evakuaciju mladih i sposobnih. Oni odlaze, a nama ostavljaju da se borimo sa novim investicionim talasom. Ko ispliva, neka svedoči.

Close