Politika u kulturi – borba za fotelju u ljubinjskoj Biblioteci

Politika u kulturi – borba za fotelju u ljubinjskoj Biblioteci

Imenovanje nove direktorke ljubinjske Bilblioteke „Dr Ljubo Mihić“ Vasiljke Krulj, iako je bilo očekivano, razljutilo je smijenjenu v.d. direktorku Milicu Zubac, koja se u namjeri da pokuša sačuvati radno mjesto, samo dva mjeseca nakon porodiljskog odsustva vratila na posao. Dok Zubac smatra da je oštećena i da iza imenovanja Vasiljke Krulj stoji politika, Krulj uvjerava da je sve urađeno u skladu sa zakonom i konkursnom procedurom, te da politika s tim nema nikakve veze.

Biblioteka "Dr Ljubo Mihić" u Ljubinju (FOTO: UpoznajSrpsku.com)

Zubac je od marta 2017. godine bila v. d. direktorke ljubinjske Biblioteke. Iako je bilo dužno da konkurs raspiše ranije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske konkurs za rukovodioca ove ustanove raspisalo je tek u martu ove godine, nakon čega je Zubac ostala bez fotelje i bez ikakvog radnog mjesta. Na konkurs se pored nje javila i bivša dirketorka Vasiljka Krulj, koja se, kako tvrde iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, bolje pokazala na intervjuu, pa je imenovana na mandat od četiri godine.

Naime, „Direkt“ je ranije pisao o mogućnosti imenovanja na ovu poziciju Vasiljke Krulj, nakon što je njen sin Vojislav Krulj, sada već bivši odbornik PDP-a, napravio prvi korak u formiranju nove skupštinske većine u Ljubinju. Krulj je to uradio tako što je vratio svoj mandat, da bi na njegovo mjesto došao odbornik Boško Dangubić koji je odlučio da podrži novoformiranu većinu koju čine SNSD, DNS i DEMOS i PDP.

Zubac: Unaprijed se znao ishod konkursa

Zubac smatra da je oštećena, a za „Direkt“ tvrdi da je konkurs namješten te da se unaprijed znalo da će Vasiljka Krulj biti imenovana. Iz nadležnog ministarstva je dobila obavještenje, ali ne i obrazloženje zbog čega je druga kandidatkinja imala prednost. To će, kaže, zahtijevati naknadno, a od pravne borbe i upravnog spora odustaje. Sramno je, kaže, to što nije imala priliku da iskoristi ni porodiljsko bolovanje.

„Previše je maltretiranja to da sad idem u upravni spor, a ne znam da li ću uspjeti. Bojim se da bi to bia uzaludna borba. Poražavajuće je što obrazovanje i znanje nije više nikakvo mjerilo i što se više cijene diplome privatnih fakulteta i širokobrijeških đaka, već redovno stečene diplome na državnim fakultetima. Razočarana sam što smo politiku toliko umiješali i u kulturu i što je prodajemo zarad ličnih interesa i funkcija, a trebali bismo da je čuvamo“, kaže Zubac, aludirajući na svoje i obrazovanje druge kandidatkinje.

Naime, Zubac smatra da je kao diplomirana profesorka italijanskog i srpskog jezika i književnosti i sudski tumač za italijanski jezik u prednosti nad drugom kandidatkinjom koja je diplomirala na Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci (privatni fakultet, prim. aut), tek dvije godine nakon prvog imenovanja na poziciju direktorke, dakle, 2012. godine, a diplomu srednje škole dobila u Širokom Brijegu.

„Kakve to veze ima, ja sam to završila da bih mogla dalje da se školujem. Tada je imenovanje bilo u nadležnosti lokalnih zajednica i nije mi bio potreban taj stepen obrazovanja“, prokomentarisala je Krulj.

No, zakon ne poznaje razliku između privatnih i državnih fakulteta, a kako su objasnili u nadležnom ministarstvu, kandidati nisu bili dužni da dostave uvjerenje o završenom srednjojoškolskom obrazovanju.

Krulj ističe da je njeno imenovanje na mjesto direktorke regularno i da je za njega ispunila sve potrebne uslove, te da joj politika nije bila naklonjena. Pojašnjava da je ranije pokretala upravni spor, jer je smatrala da Milica Zubac nije ispunjavala uslove da bude imenovana za v.d-a, budući da nije imala trogodišnje iskustvo u kulturi.

“Upravni spor sam izgubila, a ministarstvo nije raspisalo ovaj konkurs na vrijeme. Sada, na ovom konkursu su se desile neke čudne stvari, ja nisam dobila obavještenje o intervjuu, već sam nekim izvorima dobila obavještenje da je moje pismo otišlo u Nevesinje umjesto u Ljubinje. Slučajnost je skoro htjela da se ja na intervjuu pojavim,  tako da ta ljubav iz ministarstva prema meni uopšte nije postojala, a ne da je mene neko podržavao”, naglašava Krulj, demantujući da je za sve zaslužan njen sin koji je vratio mandat PDP-u da bi nova većina bila nesmetano formirana.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture uvjeravaju da je sve urađeno u skladu sa konkursnom procedurom, da su obje kandidatkinje ispunile opšte i posebne uslove te da je intervju preporučio novu direktorku.

„Nakon što je konstatovano da kandidati ispunjavaju opšte i posebne uslove iz Javnog konkursa, pristupilo se ulaznom intervjuu - razgovoru sa kandidatima, na kojem se utvrđivala sposobnost kandidata da radi na radnom mjestu na koje se odnosi konkurencija, kao i opštu predanost kandidata i njegovu ukupnu stručnost i sposobnost u skladu sa uslovima konkursa. U toku intervjua svakom od kandidata su postavljena ista pitanja, a uspjeh kandidata ocjenjuju članovi Komisije zajedno s predsjedavajućim Komisije. Uspjeh kandidata ocjenjuje se bodovanjem, tako da svaki član Komisije i presjedavajući kandidatu dodjeljuje bodove od 1 (jedan) do 5 (pet). Vasiljka Krulj je na ulaznom intervju osvojila najveći broj bodova, tako da je, kao prvi kandidat, predložena od strane Komisije za izbor i imenovanje“, naveli su u dopisu Ministarstva prosvjete i kulture „Direktu“.

Close