Poreska uprava dala milione za poslovni prostor brata ministarke Rešić

Poreska uprava dala milione za poslovni prostor brata ministarke Rešić

Poreska uprava Republike Srpske kupila je za dva miliona KM poslovni prostor u Prijedoru od brata ministarke uprave i lokalne samouprave RS Lejle Rešić, mimo Zakona o javnim nabavkama, saznaje portal CAPITAL.

Iz dokumentacije koja je u posjedu Capitala vidljivo je da je PURS, na čijem se čelu nalazila aktuelna ministarka finansija Zora Vidović, milionski vrijedan poslovni prostor za Područni centar Prijedor kupila od firme „Agent Enex“. Vlasnik te firme je Nedžad Rešić, brat ministarke uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić.

Nakon što je prijedorska firma u septembru 2017. godine dostavila pismo namjere te ponudila na prodaju poslovni prostor u izgradnji uz mogućnost odgođenog plaćanja, Poreska uprava RS je kupovinu prostora u Prijedoru predvidjela planom nabavki za prošlu godinu, ali je u dokumentu navela da je predmet ove nabavke izuzet od primjene Zakona o javnim nabavkama.

U ponudi koju je prijedorska firma dostavila Poreskoj upravi navedeno je da poslovni objekat ima oko 1.500 metara kvadratnih, od čega je 750 kvadrata korisni prostor koji čini 28 kancelarija, šalter sala, konferencijske sale, sale za odmor, server sale. Ponuđena je cijena od 2.600 maraka po kvadratnom metru bez PDV-a, a ponuđač je naveo i da je stupanje u posjed moguće najdalje do 1. juna 2018. godine. Na sajtu PURS vidljivo je da je Područni centar Prijedor preselio na ovu adresu.

„Poreska uprava je pažljivo razmotrila ponudu, s obzirom na to da kupovina poslovne zgrade za Područni centar Prijedor ima prioritet u rješavanju. S tim u vezi PURS je analizirala cijene poslovnih prostora i utvrdila da se cijene kreću od 2.200 KM bez PDV-a za više spratove i do 3.000 KM bez PDV-a za lokale u prizemlju. Imajući u vidu prikupljene podatke PURS je zainteresovana da u narednom periodu kupi navedeni poslovni prostor po ponuđenoj cijeni, uz obavezno ugovaranje klauzule odloženog plaćanja do 2021.“, navedeno je u odgovoru PURS na dostavljenu ponudu.

U agencijama za nekretnine koje smo kontaktirali kažu da se cijena poslovnog prostora u Prijedoru kreće od 1.500 do 4.000 maraka po metru kvadratnom.

„Po 4.000 KM prodaju se lokali u glavnoj ulici, na šetalištu, dok su u ostalim dijelovima grada jeftiniji. Neka prosječna cijena je oko 2.000 KM“, kazali su u jednog agecniji.

Ovaj poslovni prostor PURS je kupila na četiri rate, a posljednja na naplatu dospijeva 2021. godine.

Prva rata u minimalnom iznosu od 500.000 KM trebalo je da bude realizovana krajem novembra 2018. godine, iduće dvije u istom iznosu dospijevaju 30. novembra 2019. i 2020. godine, a posljednja od 450.000 KM u istom mjesecu 2021.

Komentar učesnika u ovom poslu nismo uspjeli dobiti jer Rešić nije želio za Capital da govori o prodaji poslovnog prostora te nas je uputio na Poresku upravu RS. Poreskoj upravi smo, takođe, uputili pitanja, ali odgovor nismo dobili. Ni ministarka Lejla Rešić nije željela da komentariše ovu nabavku.

Close