Potvrđena optužnica protiv napadača na Slobodana Vasiljevića

Potvrđena optužnica protiv napadača na Slobodana Vasiljevića

Pola godine je prošlo od pokušaja ubistva Slobodana Vasiljevića iz Vlasenice. Danas je potvrđena optužnica protiv sedam lica. Još se čeka na izručenje organizatora koji se nalazi u pritvoru u Grčkoj. O nalogodavcu govori samo Vasiljević uprući prst u Rajka Dukića neformalnog gospodara opštine Milići.

Insistira na otkrivanju i kažnjavanju nalogodavca - Slobodan Vasiljević

U ponedeljak ističe šestomesečni pritvor sedmorici optuženih za pokušaj ubistva Slobodana Vasiljevića. Sutra bi Vrhovni sud trebao da odluči da li će im iza rešetaka boravak biti produžen. Vasiljević nema sumnju da će se to i desiti jer bi njihovo puštanje bilo “ne samo otvoreno kršenje zakona nego bi i izazvalo uznemirenje javnosti”, kratko je prokomentarisao za Direkt.

U međuvremenu, Sud u Istočnom Sarajevu je danas potvrdio optužnicu koja sedam lica targetira kao napadače na Vasiljevića.

Njome nije obuhvaćen Slaviša Jurošević za koga se smatra da je organizovao pokušaj ubistva Vasiljevića i kome će se suditi u razdvojenom postupku.

Jurošević je bio u bekstvu, verovatno u Srbiji, do 4. jula kada je uhapšen u povratku iz Grčke. Od tada se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Solunu.

Iako se njegovo izručenje očekivalo početkom septembra do toga nije došlo jer je, prema nepotvrđenim informacijama, Jurošević zatražio politički azil u Grčkoj obrazlažući da ga progoni režim u RS. To je u kontradikciji sa činjenicom da je uhapšen na izlasku iz Grčke u kojoj je bio na odmoru sa porodicom što otvara prostor za sumnju da je u pitanju opstrukcija. Bilo kako bilo, procedura traje do 6 meseci. Očekivanja su da će zahtev za azil biti odbijen, a Jurošević izručen sudskim organima u RS.

Da podsetimo, Vasiljevća je oko ponoći između 1. i 2. juna ove godine, u porti Crkve u Šekovićima, napala grupa naoružana metalnim šipkama. Sa povredama opasnim po život, zbrinut je u UKC u Tuzli gde je u komi bio gotovo mesec dana.

Dan nakon napada su uhapšena sedmorica napadača – Nebojša Ozimković, Nebojša Petković, Stefan Radovanović, Stevan Garić, Milutin Kandić, Miljan Milić, i Goran Ćalmić kojima je određen pritvor. Ako sudsko veće sutra drugi put produži pritvor, oni će početak suđenja dočekati u zatvoru.

Za Vasiljevića nema dileme da su optuženi "samo" izvršioci nečijeg naloga. Po njemu je to Rajko Dukić, vlasnik preduzeća Boksit iz Milića koji je i neformalni gazda regije.

Sa druge strane, Dukić je demantovao da ima ikakvu vezu sa ovim delom.

Close