Povući Uredbu koja ograničava slobodu izražavanja u RS

Povući Uredbu koja ograničava slobodu izražavanja u RS

Na Uredbu predsjednice RS Željke Cvijanović o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, koja je danas stupila na snagu, reagovali su u Transparensi internešnalu (TI) BiH i u Udruženju BH novinari. 

Uredbom koja ima zakonsku snagu “zabranjuje se iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red ili mir” i to putem “sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava”.

Udruženje BH novinari zahtijeva od Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH da osiguraju nesmetan pristup informacijma i odlukama u vezi sa epidemojom Covida19 u Bosni i Hercegovini na siguran i slobodan način, bez ikakvih ograničenja, cenzure ili restrikcija prema novinarima.

“Takav pristup zahtijeva hitno povlačenje svih mjera i odluka koje se odnose na ograničavanje slobode izražavanja i mišljenja u medijima i na društevnim mrežama, kao i ukidanje ovlaštenja pojedincima, policijskim i drugim sigurnosnim agencijama da cenzurišu medije i građane, uz provodjenje brzih istaga ili određivanje jako visokih novčanih kazni, kao u RS. Upravni odbor BH novinara ocjenjuje nedopustiv da se pod krinkom borbe protiv lažnih vijesti i širenja panike među stanovništvom, pokušavaju ugušiti profesionalno novinarstvo, kritičko procjenjivanje odluka vlada entiteta i kanton, kao i nadležnih kriznih štabova. Bez obzira na vanredne okolnosti, protivno je svim demokratskim vrijednostima zavoditi institucionalnu cenzuru i ograničenja slobode izražavanja i informisanja, te davati široke ovlaštenja pojedincima angažovanim u kriznim štabovima ili policijskim i sigurnosnim agencijama da tumače i „regulišu“ novinarska prava i medijske slobode po svoji mjerilima”, navodi se u saopštenju BH novinara.

Dodaju da će pozvati međunarodne organizacije i evopske institucije za zaštitu slobode izražavanja i mišljenja kako bi reagovali na cenzuru informacija u vezi sa Covidom-19 i vršenje institucionalne represije nad slobodom izražavanja u BiH.

Zaštititi zviždače tokom pandemije COVID-19 i povući Uredbu o izazivanju panike

TI BiH u svom saopštenju posebno poziva vlasti u Republici Srpskoj i sve javne funkcionere u BiH da ne koriste represivna sredstva protiv građana, kao što su propisi kojima se zabranjuje i kažnjava izazivanje panike i javnih nemira, već da pozovu građane da podijele sa javnošću i institucijama sve uočene nepravilnosti, zloupotrebe i prijetnje po javno zdravstvo.

"TI BiH podsjeća da je Republika Srpska donijela Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, kojim se ovim licima garantuje posebna pravna zaštita, te da ne smiju biti izloženi progonu u slučaju da se odluče prijaviti korupciju u vezi sa borbom protiv pandemije COVID-19. TI BiH poziva predsjednicu Republike Srpske da povuče Uredbu sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, jer u zakonodavstvu postoji dovoljno osnova da se neodgovorna lica kazne i procesuiraju. Odredba kojom se zabranjuje i „onemogućavanje i značajnije ometanje sprovođenja odluka i mjera državnih organa, drugih institucija i organizacija koji vrše javna ovlašćenja“ neprecizna je, preširoko postavljena, i može se koristiti za politički progon i zastrašivanje. TI BiH napominje da Ustav Republike Srpske predviđa da predsjednica Republike ne može obustaviti pravo na slobodu izražavanja i mišljenja, a dok traje vanredno stanje", navedeno je u saopštenju TI BiH.

Cijelo saopštenje možete pročitati OVDJE

Na pitanje ko, po novoj Uredbi o prekršaju izazivanja panike i nereda, treba da procjenjuje da li je neka informacija lažna i da li stvara paniku, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je danas kratko rekao da je to posao za sudije i tužioce.

Podsjećamo, danas je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić pozvao Direkt i ostale medije da se suzdrže od kritike dok traje pandemija korona virusa. 

Close