Pozorište lutaka

Pozorište lutaka

Period podele resora je u punom jeku. Čereče se ministarstva, vuče se za rukave, koriste i laktovi u bespoštednoj borbi za pozicije. Hijene jurišaju na ulogu lutke u pozorištu. A ko je ko u igri političkih stolica, tom modifikovanom lancu ishrane, videćemo već 10. decembra kada će glavni baja svirati kraj.

U Švedskoj je, ako niste znali, otvoren muzej odvratne hrane. Lako je Šveđanima da izmišljaju odvratnosti kad sa njima nisu suočeni u svakodnevnom životu. Takva ekscentričnost je nama višak jer, okruženi stvarima od kojih se prevrće želudac, već živimo u svojevrsnom muzeju odvratnosti.

One nam se kroz vesti serviraju na svakih sat vremena. Čak se može reći da smo na odvratnosti toliko navikli da ih smatramo potpuno prirodnim, pa im se i priklanjamo. Na sopstvenoj koži smo osetili istinitost one Krležine pomalo cinične opaske - sa ljudima smrdi, ali je toplo.

Odvratnost sama po sebi nije lišena primesa duhovitosti, koju smo i ove sedmice prepoznali u tvrdnji predsednice Cvijanović da je izbor mandatara njena odluka.

Ista duhovitost krasi i Viškovića, čije organizatorske sposobnosti, nadamo se, nadmašuju njegovu elokvenciju. Budući premijer je najavio cepanje nekih ministarstava, što je ohrabrenje samo po sebi. Eto još koje ministarsko mesto za gladna usta i velike apetite. Predstavljen kao osoba sa značajnim iskustvom u privredi, Višković je do sada bio izvršni sekretar za saobraćaj u Milićima, što je, otprilike, u rangu razvodnika u pozorištu. Složićete se, nije mala stvar.

U sedmici iza nas je konstituisana Narodna skupština, mada bi Partijska skupština bilo ime koje je daleko istinitije određuje. Nikom više nije jasno čemu ona služi budući da odavno nije mesto gde se odlučuje. Ipak, scena je postavljena, poslanici na pozicijama, klapa je pala, pa je pozorište otpočelo sa radom.

I Milorad Dodik je zvanično postao član Predsedništva BiH. Na samom početku - problem sa procedurama. Čovek još neupućen, navikao da stvari rešava preko kolena, teško će prihvatiti da kanališe svoje delovanje i poštuje pravila. Pre bi se moglo očekivati da pravila ustuknu pred njim. A prvi predlog koji je imao je da se za deset puta poveća budžet za “humanitarne aktivnosti”. Njegova bolećivost je opštepoznata, pa mu je kategorično odbijanje kolega verovatno teško palo. Ipak, još je on baja u RS, stoga nema bojazni da će Cvijanovićeva biti više nego raspoložena da mu svoj budžet stavi na raspolaganje. Ona je i tako rekla da joj je sasvim u redu da igra kako Dodik svira.

Obradovala nas je ove nedelje vest da je formiran Savet za zaštitu ustavnog poretka. Crna Guja, Boldrik i kapetan Darling čine kadrovsku okosnicu tela koje će predsednici ukazivati na pretnju i savetovati kako da je eliminiše. A pretnja je, zna se, svako ko drugačije misli. Jer kako predsedavajući reče, takvi nisu njegov narod. A ko nije njegov narod, jasno je, ne treba da živi.

A narod, kako bi Domanović rekao, miran, tih, krotak. Jede, pije, drema. Ništa ne remeti dubok mir, niko ne kvari harmoniju, nikakav vetrić ne uzdrmava mirnu, nepomičnu površinu ustajale pozelenele bare.

Samo mladi odlaze.

Close