Predstava “Hoću kući” otvorila 61. "Festival festivala" u Trebinju

Predstava “Hoću kući” otvorila 61. “Festival festivala” u Trebinju

Predstavom „Hoću kući“ Pozorišta mladih Tuzle u Trebinju je sinoć počeo 61. Festival festivala, smotra najboljih ostvarenja amaterske pozorišne produkcije Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i BiH.

Foto: Jovan Vidaković /Radio Trebinje

Na ovogodišnjem festivalu predstaviće se ansambli iz Tuzle, Bijelog Polja, Kule, Smederevske Palanke, Koprivnice, Velesa, kao i grad domaćin sa ostvarenjem Gradskog pozorišta Trebinje „Sluge“.

Stručni žiri 61. Festivala festivala, radi u sastavu: reditelj Jovica Pavić, teatrolog Snežana Kutručki i glumac Nebojša Kundačina, koji će najboljima dodijeliti nagrade – „zlatne maske“ i to za najblju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najbolju kolektivnu igru.

Otvarajući 61. Festival festivala, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kazao je da se Trebinje ponosi manifestacijom i njenom dugom tradicijom.

„Želio bih da na ovoj sceni progovore sve vaše stvarnosti, da nam na ovu scenu donesete sve one dileme i tegobe s kojima se suočavate, ali uz sve to da donesete i umjetničke odgovore i da, zaista, i od ovog festivala napravimo izuzetan umjetnički pir“, kazao je Petrović.

Večeras, 22. jula, sa početkom u 20.30 sati, trebinjskoj publici predstaviće se Bjelopoljsko pozorište sa predstavom „Mirovna misija“, koju je po tekstu Jovana Bojovića, režirao Slobodan Marunović.

U ponedjeljak, 23. jula biće odigrana predstava “Rodoljupci” koje je režirao Dragan Ostojić, a u izvođenju Kulturnog centra Kula, dok je utorak, 24. jul rezervisan za predstavu “Advokat patlen” u izvođenju članova SOV gimnazije “Kočo Racin”, čiju režiju potpisuje Slobodanka Čičevska.

Peti festivalski dan, srijeda, 25. jul, rezervisan je za Gradsko pozorište Smederevska Palanka i predstavu „Kokoška“, koju je režirao Pavle Jozić.

U četvrtak, 26. jula, predstavu „Ispod površine“, režisera Karla Kučande, izvešće ansambl Kaotis teatralis Ludens teatra iz Koprivnice.

Posljednjeg dana Festivala festivala, u petak, 27. jula, nastupiće domaćini, Gradsko pozorište Trebinje, sa predstavom „Sluge“, koju je režirao i adaptirao Željko Milošević.

Sve predstave festivala počinju u 20:30, a ulaz je besplatan.

Izvršni producenti festivala su Centar za informisanje i obrazovanje, Kulturni centar i Muzej Hercegovine, a pokrovitelj Grad Trebinje.

Close