Predstava "Rodoljupci" pobjednik 61. "Festivala festivala" u Trebinju

Predstava “Rodoljupci” pobjednik 61. “Festivala festivala” u Trebinju

Pozorišni komad "Rodoljupci", ansambla Kulturnog centra Kula, pobjednik je 61. smotre pozorišnih amatera "Festival festivala" koja je sinoć završena u Trebinju.

Završen 61. "Festival festivala" (FOTO: Jovan Vidaković)

Zlatnom maskom nagrađen je Dragan Ostojić, za najbolje rediteljsko ostvarenje - režiju predstave „Rodoljupci“, a pripala mu je i nagrada za najbolje rješenje scenskog prostora.

Aleksandar Saša Stošić, za ulogu Ale Ivanovne u predstavi „Kokoška“, i Zoran Radulović, za ulogu Žutilova u „Rodoljupcima“, nagrađeni su Zlatnim maskama za najbolju žensku i mušku ulogu, dok su Sanja Ćirović koja je igrala Dobrinku u „Mirovnoj misiji" i Strahinja Šćekić - Nađ Pal iz „Rodoljubaca“, dobili ova priznanja za najbolje epizodne uloge.

Zlatna maska za najbolju kolektivnu igru pripala je članovima Ludens Teatra, Kaotis Teatralis za predstavu „Ispod površine“. Za najbolju autorsku muziku nagrađen je Božidar Bobo Vučur, za predstavu „Sluge“, a Milica Jeremić za najbolju kostimografiju.

Po propozicijama Festivala, dodijeljene su i diplome koje nisu predviđene Zlatnim maskama: Kamenku Bertiću i Branislavu Unginoviću („Rodoljupci“) – za partnersku igru, Pozorištu mladih Tuzla za angažovan pristup problemima mladih u tranziciji, Mihovilu Maloči za autorski song u predstavi „Ispod površine“ i Petri Baliji i Ivanu Kovačiću za scenski pokret.

Takmičarski dio smotre zatvorio je nastup domaćina – Gradskog pozorišta Trebinje, koje se predstavilo ostvarenjem „Sluge“. Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je Vesni Đurić za ulogu sluškinje Solanž.

U okviru "Festivala festivala" publika je tokom sedam dana imala priliku da gleda izvedbe amaterskih pozorišta zemalja iz regiona. Predstave i glumačka ostvarenja budno su pratili članovi stručnog žirija festivala u sastavu: reditelj Jovica Pavić, teatrolog Snežana Kutrički i glumac Nebojša Kundačina.

Slavenku Vukasoviću prva nagrada na "Festivalu u objektivu"

U okviru "Festivala festivala" sinoć je, u galeriji Kulturnog centra Trebinje, priređena izložba fotografija "Festival u objektivu" koju čine radovi deset autora  koji su fotografisali predstave tokom sedam festivalskih dana.

Predragt Mucović, Radoje Vuković, Slavenko Vukasović i Nataša Mucović)

Autor prvonagrađene fotografije sa ovogodišnjeg festivala je Slavenko Vukasović. Drugo mjesto osvojila je fotografija Radoja Eleza, a treće – Radoja Vukovića. Pohvala za fotografiju na ovoj izložbi, od strane žirija, otišla je u ruke Predraga Mucovića.

Žiri su činili načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević, direktor Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad Zoran Đerić i fotograf Jovan Vidaković.

Izložba je dio programa „Trebinjski dani fotografije“ koji su ove godine u znaku posebnog jubileja – 70 godina od osnivanja Foto-kino kluba Trebinje.

Close